2021. június 25., 13:00

Jókai Napok híján: Akit az istenek szeretnek a Marianumban

Nagy fába vágták a fejszéjüket a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont gimnazistái, akik a pandémia miatti online élet, illetve a sorozatos tilalmak, zárlatok alatt és ellenére is elkészítették az Akit az istenek szeretnek című színházi előadásukat. 

 Akit az istenek szeretnek 6.
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Akit az istenek szeretnek 6.

Időközben a MEG+oldhatatlan egyenletek elnevezésű csoport tagjainak többsége “kinőtt” a középiskolás korból, s ősszel különböző egyetemeken folytatja tanulmányait, ezért az a döntés született, hogy a produkciójukkal a Jókai Napok újbóli elmaradása ellenére, mintegy búcsúajándékként az iskolai aulában örvendeztetik meg a közönséget. Hat alkalommal, június 25-én, vagyis ma 20 órától utoljára.

Mi már tegnap láttuk, és másoknak is ajánljuk a megtekintését! A szövegeket összeollózta és rendezte Tóth Gábor, az intézmény pedagógusa, aki a kiérdemelt, hosszú vastaps után kulisszatitkokat is elárult olvasóinknak.

Akit az istenek szeretnek 1.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Akit az istenek szeretnek 1.

„A darabot még 2019 őszén kezdtük el próbálni, készülve a Jókai Napok fesztiválra. A Covid-19 járvány miatti tavaly tavaszi első leállás során úgy döntöttünk, hogy péntek esténként a gimisekkel együtt összeállítjuk a végül egy szünettel 2x60 percesre kerekedett előadás teljes szövegét. Majd amikor tavaly júniusban visszatérhettünk az iskolába, a nyári vakációra is kitolódva – a szereplők különféle elfoglaltságaihoz is igazodva – folytatódott a próbafolyamat. Nagyon bíztunk abban, hogy ősszel meg lehet tartani a Jókai Napokat, amit azonban az október közepén kezdődő újabb lockdown meghiúsított“ – tudtuk meg e rendezőtől.

Félretették az anyagot, s az oktatás idén májusi újraindulásakor közösen fontolóra vették, hogy elkészítsék-e a produkciót akkor is, ha azt a Jókai Napokon már sosem mutatják be.

Akit az istenek szeretnek 2.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Akit az istenek szeretnek 2.

„Annak ellenére, hogy minden ellene szólt: a csoport két tagja időközben egyetemista lett, további heten érettségi előtt álltak, többen vállalva az 5. érettségi tantárgyat is, beindult a jegylezárós mizéria, a folytatás mellett döntöttünk. Ezzel némileg pótolva az országos fesztivált nélkülözni kényszerülő szereplőket és a közönséget is. A hétvégeken 9-től 23 óráig próbáltunk, tudatosítva, hogy ez a csoport a betervezett 6 ingyenes előadás lejátszása után kénytelen lesz felbomlani. Mivel e produkciónkban ennek a csapatnak a vasakarata, rengeteg áldozata és jó értelemben vett őrülete keveredett, ezért azt új tagokra nem örökítjük át“ – fejtette ki.

Az első előadás a hozzátartozóké, a következő javarészt a diáktársaké volt, majd további érdeklődők, köztük a média képviselői is megnézték azt. Aki azt még szeretné megtekinteni, ma 20 órától szájmaszkban megteheti a Marianum aulájában, ahová a Rozmaring utca felől lehet bejutni. Mivel a helyek száma véges, az előzetes helyfoglalás ezen a linken ajánlott: https://www.eventbrite.com/e/159709372031.

Akit az istenek szeretnek 3.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Akit az istenek szeretnek 3.

Az Akit az istenek szeretnek című előadás Evariste Galois (1811 – 1832) francia matematikus, a modern magasabb algebra megalapítójának, radikális forradalmi republikánusnak a lázongó életéről szól, akit 20 éves korában párbajban lelőttek.

„Mivel matematikát is oktatok, különösen megragadott a 19. század egyik legkiválóbb matematikusának tragikus sorsa. Sajnos, neki a világhírnév csak a halála után 40 évvel adatott meg. Mivel nagyon fiatalon halt meg, csupán pár rendőrségi jegyzőkönyv és levél dokumentálja az életét. Tény, hogy zseni, de nagyon problémás, nehezen kezelhető, kötekedő személyiség volt, aki rohant a saját vesztébe. Emiatt nem lehet feltétlenül példaképként tekinteni rá. A társadalombírálata, tagadása, életérzése azonban a mai fiatalokhoz is közelálló lehet, de nem mindegy, hogy ők a saját véleményüket milyen módon fejtik ki, miként kezdeményeznek párbeszédeket.“ – magyarázta a továbbiakban Tóth Gábor.

Akit az istenek szeretnek 4.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Akit az istenek szeretnek 4.

A produkció eddigi fogadtatásával kapcsolatos kérdésünkre leszögezte: az pozitív volt, ami talán részben annak is köszönhető, hogy a színházbarátok már nagyon szomjaztak egy új előadásra. „A Jókai-Napokon korábban megszokott életérzésből szinte már csak a szakmai zsüri hiányzott, amely az előadásunkban biztos sok elemeznivalót talált volna. Egy biztos: nagon büszke vagyok erre a temérdek munkát végzett csoportra, s az alkotótársaknak is nagy köszönet! Ősszel pedig majd egy új csoporttal másik darabot kezdünk el betanulni akkor is, ha a Jókai Napok megrendezése továbbra is kérdéses.“

Akit az istenek szeretnek 5.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Akit az istenek szeretnek 5.

Akit az istenek szeretnek – szereposztás:

Mesélő | Emma Loup aka Farkas Emma,
Evariste Galois | Benedict Mickle aka Mikla Bence, Tibor Calice aka Kulich Tibor, Lemmy Sorte de Foins aka Szénási Levente,
Anya | Alexandra Juif aka Zsidek Alexandra,
Apa, Börtönigazgató | Flavien Année aka Annus Flavián,Nathalie-Théodore Galois | Sofia Loup aka Farkas Zsófia,
Berthot igazgató, Bíró | Laure Chanceux aka Szerencsés Larina,
Augustine Chevalier | Anne Meunier aka Molnár Anna,
Richard tanár úr, Duchatelet | Zola Ilchie aka Ilcsik Zoltán,
Guigniault igazgató, Jeanne | Estefany Timoré aka Plachý Fanny,
Pécheux d’Hérbinville | Valentin Charron aka Kollár Bálint,
Dupont ügyvéd | Sophie Oiseleur aka Madarász Zsófia,
Plébános, Antoine | Augustin Guépier aka Ďurdík Ágoston,
Éve Sorel | Sara Turque aka Török Sára.

Akit az istenek szeretnek 7.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Akit az istenek szeretnek 7.

Alkotótársak voltak: Miklós László (dramaturg), Kalocsányi Gábor (zenei vezető), Gyepes Bianka (koreográfus), Galo Lukács Tímea (ének korrepetíció), Filip Ferdinánd (matematikai konzultáns), Szénási Levente (grafika), Tóth Bence (hangszerek kölcsönzése).

Vendégszövegek: Richard Bräutigan: Watermelon Sugar, Dmitrij Glukovszkij: Metró trilógia, Denis Guedj: A papagájtétel, Hajós György: Bevezetés a geometriába, Leopold Infeld: Akit az istenek szeretnek, noÁr: Tanulni akarunk!, Holt költők társasága, League of Legends, Székely János: Caligula helytartója, Quentin Tarantino: Ponyvaregény c. filmje, Tornaljai AkcióCsoport: Lúdas Matyi - kommentárok.

Akit az istenek szeretnek 8.
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Akit az istenek szeretnek 8.
 Akit az istenek szeretnek 9.
+7 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.