Hazatértek Tóth Elemér könyvei

2021. február 14., 17:01
Virsinszky Tamás

Újabb értékes gyűjteménnyel gazdagodott a Fészek kiállítóterem Hanván. A cukrászdaként és kulturális központként is működő Nefelejcs Kávézó ugyanis további termekkel bővült, amelyek egyikében Tóth Elemér felvidéki magyar költő, író, műfordító könyvei kaptak helyet.

Az említett kávézó tetőterében két évvel ezelőtt nyíltak meg azok az emlékszobák, amelyek a Sajó-parti település neves szülötteinek és az onnan elszármazottaknak, valamint a Hanván élt egykori és kortárs alkotóknak, közéleti személyiségeknek állítanak emléket.

A létesítmény ötletgazdája és fő anyagi támogatója Juhász István helyi agrárvállalkozó az akkori megnyitón elmondta, azzal a szándékkal hozták létre a kiállítótermet, hogy Hanva neves szülötteinek az emlékét örökre megőrizzék az utókornak. Az egyik teremben Igó Aladár népi fafaragó emlékszobáját rendezték be, a másikban pedig a neves szülöttek előtt tisztelgő tárlatot. Most egy új épületszárny felépítésével 12 méterrel meghosszabbították az emeleti kiállítótermeket, így a bővítésnek köszönhetően Tóth Elemér gyűjteménye is megkapta az őt megillető helyet.

A helyi könyvtár szerepét veheti át

A mintegy 3500 kötetből álló gyűjteményben a szépirodalomtól és a gyermekirodalomtól kezdve a történelmi, művészeti és tudományos könyveken át a különféle enciklopédiákig szinte minden megtalálható. Ez az állomány adja alapját annak a könyvtárnak, amely tulajdonképpen a pár évvel ezelőtt megszűnt községi könyvtár szerepét veheti át, s egyben Tóth Elemér emlékszobájaként is működhet.

A helyi alapiskola ugyan rendelkezik könyvgyűjteménnyel, de a legközelebbi, klasszikus értelemben vett közkönyvtár Tornalján található. A remények szerint tehát hiánypótló lesz ez a kis szobácska a környékbeliek, főként az irodalom szerelmesei számára. Hegedűs Jolán, a Hanvai Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója nagyszerű kezdeményezésnek tartja, hogy újra mindenki számára elérhető könyvtár létesült a faluban. Mint elmondta, eddig évente egyszer Tornaljára jártak könyvtárba a gyerekekkel, de ezentúl nem kell utazniuk, és biztosan gyakrabban ellátogatnak majd ide a diákokkal, amint a vírushelyzet lehetővé teszi.

Az ízlésesen berendezett helyiségben a könyveken túl Tóth Elemér számos személyes tárgya, tollai, egy őt ábrázoló festmény, valamint a róla készült képek, grafikák is megtalálhatók, sőt a könyvállománnyal együtt a két éve elhunyt költő fotelét és íróasztalát is ideszállították Pozsonyból. Némelyik könyvben vannak eredeti kézírással írt jegyzetek, versek. Juhász István szerint talán még olyanok is akadnak köztük, amelyek eddig nem voltak publikálva. A könyveket jelenleg leltározzák és számozással látják el, s ezután bárki számára elérhetővé teszik.

A költő ötlete volt

– Az ötlet magától Tóth Elemértől származik. Élete utolsó évében, amikor hazajött Hanvára, gyakran voltunk együtt, és elárulta, az az álma, hogy a könyvei hazakerüljenek a szülőfalujába, Hanvára. Miután meghalt, ezt az álmát teljesítettem. Én csak kiviteleztem és megvalósítottam a kívánságát, tisztelve az emlékét és az emberi nagyságát. Tóth Elemér kiváló magyar ember volt, és büszke volt arra, hogy magyarnak született. Most méltó helyre kerültek a könyvei, egy olyan faluba, ahol őt tisztelik és szeretik, és a falu szülöttjének tartják – mondja szerényen Juhász István, a Magyar Kultúra Lovagja, akit gyerekkori barátság kötött össze Tóth Elemérrel.

Bővül a szoborpark

2019 tavaszán a hanvai Nefelejcs Kávézó udvarán leleplezték Mács József író és Tóth Elemér költő bronz mellszobrát, ezzel tisztelegve a gömöri nagyságok előtt. Hamarosan kettőjük mellé társulhat Igó Aladár szobra, amelynek a talapzata már a helyén áll. A szobrokat a novemberben elhunyt Štefan Pelikán  Európa-díjas szobrászművész készítette. Érdekesség, hogy az Igó Aladárt ábrázoló szobor az egyik utolsó alkotása, amelyet még ő formázott meg, de már az utódja öntött ki. Juhász István tervei szerint magáról a szobrászról is megemlékeznének majd a könyvtár melletti teremben, és a Hanva neves szülöttjeit felvonultató tárlatot is bővítenék néhány személlyel. Mindehhez készülne egy három nyelven (magyar, szlovák, angol) rögzített audiovizuális tárlatvezetés, amely összefoglalná, mi minden található a hanvai emlékházban.

Tóth Elemér könyves

– Szeretném, ha a jövőben Tőzsér Árpádnak és Cselényi Lászlónak is szobrot tudnánk állítani a faluban, hogy végre együtt lehessen a nagy gömöri társaság – teszi hozzá Juhász István, akit értékmentő munkájáért a gömöri magyar kultúra legnagyobb mecénásaként tartanak számon.                               

Tóth Elemér 1940-ben született Hanván. Tornalján érettségizett, majd Pozsonyban tanult és ott telepedett le. Első verse 1959-ben jelent meg, A halak a mélyben úsznak című verseskötetét hat évvel később adják ki. Szerkesztője volt a Szabad Földműves, az Új Ifjúság c. lapnak, de igazi énjét a Tábortűz főszerkesztőjeként találta meg. Rengeteg művet fordított a szlovák irodalomból, munkásságát Madách Imre-díjjal és Posonium irodalmi díjjal is elismerték. Hanva község díszpolgára 2018. február 15-én, 78 évesen hunyt el Pozsonyban.              

Megjelent a Magyar7 2021/6.számában.                                                                                

Kövesse facebook oldalunkat is!