lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2021. október 11., 19:13

Goldoni-darabbal kezdődik a szezon a Thália Színházban

A Kassai Thália Színház 2021. október 14-én mutatja be idei szezonja első előadását, Carlo Goldoni Bugrisok című darabját Matusek Attila rendezésében.

Thália Színház, Kassa, előadás, Carlo Goldoni, Bugrisok
Galéria
+16 kép a galériában
Fotó: Thália Színház

A zenés komédia bemutatóját eredetileg egy évvel korábbra tervezték, de a járvány miatt a színház az egész évadot kénytelen volt áttolni a mostani időszakra.

Matusek Attila rendező elmondta, a vezetőséggel arra gondolta, hogy a pandémiás időszak után egy humoros, vidám darabbal nyitnak. A művet viszonylag keveset játszák, nem tartozik Goldoni legsikeresebb alkotásai közé. A rendező szerint az alaphelyzetekkel nincs probléma, viszont a párbeszédek, a szituációk kibontása hagy kívánnivalót maga után. Ezért erősen belenyúlt, körülbelül a darab 50 százalékát átírta. Ehhez hozzájárult az is, hogy egy több száz éves műről van szó, a történet nem ma játszódik, a rendezvő viszont mindenképp a mai közegbe akarta áthelyezni. Így az alaphelyzet megmaradt, a szövegeket viszont meg kellett változtatni.

2021-10-11 Thália Színház, Kassa, Bugrisok, sajtótájékoztató
Matusek Attila
Fotó:  Fábián Gergely

Mint kifejtette, a darabban egy családi viszonyt látunk, egy apát, a lányát és egy nevelőanyát. Az apa szigorában, amikor sehová nem engedi a lányát, annak a bezártságnak az érzése tükröződik, amit a járvány idején tapasztalhattunk. A darab abból építkezik, mi történik ezzel a fiatal lánnyal, az ő kitörési vágyával és annak megvalósításával. A másik fontos szál a nevelőanya története, aki kitörési pontot keres a házasságból. „Kettejük konfliktusa érdekelt. Mindketten kitörni szeretnének, egy kicsit máshogy, és ebből adódik a legtöbb nézeteltérés és konfliktus közöttük” – magyarázza Matusek Attila.

2021-10-11 Thália Színház, Kassa, Bugrisok, sajtótájékoztató
Fotó:  Fábián Gergely

Michal Lošonský díszlet- és jelmeztervező arról beszélt, amikor megkapta a felkérést, azzal a feltétellel vállalta el, hogy ne kelljen történelmi jelmezeket terveznie. Ugyanakkor a jelmezek erősen stilizáltak, színüket és szabásukat tekintve is, viszont a sziluettjük jelzi, hogy eredetileg egy korábbi korszak ruhadarabjai ihlették őket. A díszletek kapcsán megjegyezte, a perspektívát használják, ami befolyásolja a színen szereplő emberek hierarchiáját, nagyítja vagy kicsinyíti őket annak függvényében, épp hol vannak.

2021-10-11 Thália Színház, Kassa, Bugrisok, sajtótájékoztató
Michal Lošonský
Fotó:  Fábián Gergely

A sajtótájékoztatón részt vett még a Margaritát alakító Latócky Katalin és a Riccardo szerepét játszó Nádasdi Péter, ők szerepükről beszéltek, illetve Szpisák Gyula, a színház marketingosztályának főosztályvezetője, aki elmondta, OTP rezsim szerint működnek, egy előadáson legfeljebb száz néző vehet részt. Hozzátette, nagyon kevés bérletet sikerült eladniuk, csupán az 5 százalékát a járvány előtti számnak. Az emberek óvatosak, nem vásárolnak bérletet, inkább megveszik a jegyet, ha már biztosak lehetnek benne, hogy lesz előadás – jegyezte meg.

Thália Színház, Kassa, előadás, Carlo Goldoni, Bugrisok
Galéria
+16 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.