2021. június 18., 10:58

Eszenyi-premier Nagyszombatban pénteken

Pénteken a nagyszombati Palárik Színház Eszenyi Enikő rendezésében mutatja be az olasz Mario Gelardi Zlomatka (Rossz anya) című darabját.

nagyszombat
Eszenyi Enikő a nagyszombati Palárik Színházban rendez
Fotó: L. Mihálová

A nápolyi varrónő, Anna egyedül éli mindennapjait azóta, hogy fia, Diego egyetemi tanulmányai végett Rómába költözött. Szeret főzni, templomba jár és hosszú beszélgetéseket folytat barátnőivel. Ezt a nyugalmat borítja fel Diego, amikor egyik hazautazásakor megosztja anyjával a titkot, amelyet évekig sikerült palástolnia előtte. Diegonak a fiúk tetszenek.

Anna, szerető anyaként harcba kezd, és megesküszik, hogy megtalálja a módját, hogyan „gyógyítsa ki ebből a betegségből” fiát. Az anyai szeretet fanatikus méreteket ölt, és fia megváltása érdekében mindenre elszánttá válik – gyermeke különbözőségének elfogadásán kívül.

Anya és fia abszurd és komikus szituációkba kerülnek, s ezek még inkább elmélyítik a köztük lévő különbségét, gyengítve ezzel a kölcsönös megértés lehetőségét - emeli ki a műsorfüzet.

A Szlovákiába szinte már hazajáró Eszenyi Enikő több pozsonyi rendezése után most egy „vidéki”, ám vidékinek egyáltalán nem nevezhető színházban állít színpadra darabot, hiszen a nagyszombati Palárik színház a rendezőnő szerint semmiben sem marad el a fővárosi színházak biztosította körülményektől.

gilardi
A Rossz anya c. darab két főszereplője, T. Kulíšková és M. Beniak
Fotó:  L. Mihálová

A ma7.sk portálnak Eszenyi elmondta, hogy

a két főszereplő külön-külön is érdekességet, egyediséget jelent a számára, hiszen az anya szerepét játszó Tatiana Kulíšková korábban a szlovák szinkronhangja volt, viszont személyesen csak most találkoztak először,

s meglepte, hogy az a lelki közelség és rokonság, amely a szlovák színésznőből árad. Ugyanígy a Diego szerepét játszó Matúš Beniak is szolgált Eszenyi számára plusz kellemes meglepetéssel, hiszen mint az elismert Emília Vášáryová tanítványa, fiatal kora ellenére sem okozott számára gondot, hogy egy nő instruálja. Azonnal és pontosan megértett minden gondolatot és instrukciót.

A június 18-ai premier előtti nyilvánosan főpróbán a közönség állva tapsolta meg az előadást, amit minden érdeklődő és színházszerető néző figyelmébe ajánljuk. Az előadás szlovák nyelvű.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.