cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. szeptember 24., 13:08

Benyovszky Móric, Madagaszkár "királya" a királyok városában

Benyovszky Móric születésének 282. évfordulóján nemzetközi sajtótájékoztatón jelentették be: a világhírű magyar világutazó, hajós, katona életéről saját feljegyzései és Jókai Mór könyvei alapján készült musical magyarországi ősbemutatója Székesfehérvár városában lesz 2024-ben.

Musical
Benyovszky Móric mint Madagaszkár királya
Fotó: Facebook

A művet korábban, 2022 októberében Újvidéken is, amely akkor Európa kulturális fővárosa volt, nagy sikerrel mutatták be. Ennek az előadásnak Garajszky Margit volt a dramaturgja.

Több évtizedes kutatás és elfelejtett nemzetközi dokumentumok gyűjtése közben mindinkább egy nagyszabású zenés mű lehetősége körvonalazódott, amely méltóképpen állíthat emléket Benyovszky nagyformátumú személyiségének.

A "Benyovszky, a szabadság szerelmese" című musical szerzői: Nagy Tibor Magnus Best Continental European Composer zeneszerzői különdíjas alkotó, Pozsgai Zsolt Érdemes művész és Bradányi Iván Artisjus-díjas dalszövegíró, akinek ez volt élete utolsó munkája.

A musicalt a székesfehérvári Vörösmarty Szinház viszi színre, rendező: Szikora János. Cser-Palkovics András polgármester bejelentette, hogy a város hamarosan elkészülő impozáns sport- és rendezvénycsarnok nyitó díszelőadásának szánják az új musicalt, a tervek szerint innen indul majd nemzetközi útjára: Lengyelország, Szlovákia Csehország, Franciaország és Tajvan mellett a határon túli magyar diaszpórák körében, akik várják az előadásokat.

Katarzyna Ratajczak-Sowa, a budapesti lengyel nagykövet helyettese reményét fejezte ki, hogy a magyarországi bemutatót követően a jövő évben már Lengyelországban is láthatják a művet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.