cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. december 28., 13:57

A kis hercegek köztünk élnek

December végén újra dunaszerdahelyi színpadon játszotta Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művének feldolgozását a két fiatal szerdahelyi tehetség, Lanstyák Ildikó és Petőcz Balázs. A Kis herceg vonzásában című előadásra december 27-én az NFG klubban került sor.

A kis herceg Dunaszerdahelyen
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Szabados Kati

A darabot körülbelül egy évvel ezelőtt állította színpadra Molnár Róbert, a Vajdasági Magyar Bábszínház művésze. Az akkori látvány Pipei Borbála munkája, a zenéjét Domokos Előd szerezte. A jelenlegi szereposztásban tavaly ősszel láthatta először a dunaszerdahelyi közönség.

Az elmúlt év leforgása alatt a darab több változáson ment keresztül. Például most Lanstyák Ildikó a saját elképzeléseihez alakította a díszletet és ő készítette a bábokat is. Az előadás koncepciója is változott.

A tavalyi játékosabb volt, most inkább a felnőtteknek szólt az előadás, amelyet ketten játszanak. Mindketten dunaszerdahelyiek. Kis herceg szerepében Petőcz Balázst láthattuk, a pilótát Lanstyák Ildikó személyesítette meg, ahogyan a bolygók többi lakóját is a a színésznő keltette életre bábjaival.

A kis herceg Dunaszerdahelyen
Lanstyák Ildikó, Petőcz Balázs
Fotó:  Szabados Kati

A dunaszerdahelyi születésű, most Temesváron élő fiatal színésznő, Lanstyák Ildikó másfél éve fejezte be a tanulmányait a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán, színészet szakon. Már az egyetem mellett dolgozott a Puck Bábszínházban, majd a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínházhoz szerződött. Nyár óta a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban játszik. A kis herceggel, amelyet először 2018 őszén mutattak be ebben a szereposztásban Dunaszerdahelyen, leginkább a darab másik szereplője, Petőcz Balázs miatt kezdett el foglalkozni.

A kis herceg Dunaszerdahelyen
Fotó:  Szabados Kati

„Balázs már majdnem 38 éves és én egészen kicsi korom óta ismerem“ – mondta el kérdésünkre a színésznő, akinek édesanyja a mentálisan sérülteket segítő polgári társulás egyik vezetője Dunaszerdahelyen.

„Egész gyermekkoromat végigkísérte ez a tevékenység, mert édesanyámmal együtt én is jártam a foglalkozásaikra, rendezvényeikre. Balázs nekem gyerekkori barátom, sokat játszottunk együtt, majd később verseket is tanítottam neki“ – mesélte Ildikó és elmondta, szinte magától jött az ötlet, hogy A kis herceget ők ketten színpadra vigyék.

Balázs személyisége, belső tulajdonságai azt a kis hercegi tisztaságot tükrözik, amiről Exupéry ír. Óriási szeretetet sugároz, ő csak a jót látja. Nem feltételez senkiről se rosszat és mindemellett nagyon érzékeny.“

Lanstyák Ildikó hozzátette, valójában ez a célja ennek az előadásnak, hogy megmutassák ezt a belső tisztaságot és ezáltal közelebb kerüljenek a nézők a kis herceghez, valamint Balázshoz és rajta keresztül a hozzá hasonlókhoz.

„Cél az is, hogy az emberek lássák, nemcsak meg tudta tanulni a sok szöveget, hanem hogy ezt profi módon elő is tudja adni“ – magyarázta Ildikó, aki úgy véli, Balázs előadásával teljes mértékben lehet azonosulni: „Mert tényleg olyan tiszta. És egyébként, az ő bolygóján ő tényleg nagyon boldog.“

kisherceg_8
Fotó:  Szabados Kati

„Nagy rejtelem ez. Mert ti szeretitek a kis herceget, nektek se mindegy, mint ahogy nem mindegy nekem sem, hogy valahol a mindenségben, ki tudja, hol, ki tudja, merre, egy bárány, akit nem is ismerünk, lelegelt-e egy rózsát, vagy sem...“

A szomorúsággal vegyülő boldogság kis gombócokként ült meg a torkokban a zárszó után. Felhangzott a vastaps és mindenki picit jobb emberként tért haza aznap az NFG klubból.

A kis herceg Dunaszerdahelyen
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.