2023. október 30., 16:16

A Beugróval népszerűsítik a fiatalok a színjátszást

Október 28-án, szombaton második alkalommal rendezték meg a Beugrót Dunaszerdahelyen, amely ismét teltházas közönség előtt zajlott. Az amatőr színjátszók ötlete a dunaszerdahelyi NFG klubban került megrendezésre.

Beugró
A Beugró dunaszerdahelyi szereplői
Fotó: Tóth Márk

A diákok az ötletet az azonos című televíziós műsorból vették, mely 2007-ben indult Magyarországon a TV2 csatornáján. A Beugró egy szituációs színházi játékokon alapuló műsor, amely minimális díszletekkel rendelkezik, fejenként egy székkel a fellépők számára.

Beugró
Fotó:  Tóth Márk

Alapja a szórakoztatás és az improvizáció. A fellépőket egy műsorvezető irányítja, aki eldönti, mi legyen az adott játék témája és milyen hosszú legyen. A fellépők feladata a szituációk szórakoztató rögtönözése. A szombati Beugrón öt kezdő színész szerepelt: Bukovsky Dorottya, Fehér Regina, Gál Sára, Németh Levente és Pikler Mátyás. Az esemény szervezőjét és műsorvezetőjét, Berényi Mátyást kérdeztük a bővebb információkról.

Mikor és milyen célból alakult a Beugró?

Olyan fél éve alakulhatott, az ötlet pedig Hrapka Sára fejéből pattant ki. A színjátszás és a művészet szórakoztató művelése a cél, amit környékünkön nagyon gyérnek véltünk felfedezni. Közelebb szeretnénk hozni a nézőket is a színjátszáshoz, mégpedig úgy, hogy ők is aktívan részt vehetnek és felléphetnek a játékokban.

Pár hónapja tartottuk meg első alkalommal, most van a második alkalom. Sára látta a tévében a műsort, és teljesen véletlenszerűen jött az ötlet, majd szólt az NFG klub vezetőinek, akik gond nélkül rábólintottak.

Profitáltok is a rendezvényből?

Számunkra főleg szabadidős tevékenység és szórakoztató hobbi a Beugró. Amit profitáltunk belőle, az a jótékonysági kasszán keresztül történt, amelybe az emberek szívük szerint dobhatnak pénzt. A végén a bevételt elosztjuk a résztvevők és a klub között. Minimális összegekről beszélünk ugyan, de nem számít, mivel nem a pénz a motiváció az esemény megszervezésére.

Vannak ismertebb emberek is, akiket meghívtatok?

Az eredeti elképzelés egyik fő pontjának számított, hogy ne színészettel foglalkozó hírességekkel menjen a Beugró, hanem amatőr színészpacsirtákkal, akik színművészeti egyetemekre járnak vagy készülnek.

Milyen volt a múltkori rendezvény népszerűsége?

Az első műsorunk nagyon népszerű volt, ugyanakkor a maihoz képest jobban meg volt hirdetve a közösségi média felületén, akár a Facebookon, de sok más online platformon keresztül is.

A múltkori teltház nagyon pozitív élménynek számított, reméljük, a továbbiakban is folytatódik ez a trend.
Beugró
A Beugró szereplői amatőr színészpacsirták
Fotó:  Tóth Márk

Kizárólag Dunaszerdahelyről és környékről jönnek a nézők, vagy távolabbról is vannak érdeklődők?

Leginkább Dunaszerdahely környékéről, de elenyésző mennyiségben érkeznek messzebbről is, például Galánta környékéről, ami igaz a színészekre is.

Ha hosszabb távon is sikeres lesz a műsor, más városokban is terveztek fellépéseket?

Erről eddig egyáltalán nem volt szó. Jelenleg egy baráti összejövetelként tekintünk rá, amit szívesen megmutatunk másoknak is. Ez még a jövő zenéje, de mindenképp tervben van már a harmadik Beugró, amelyre valószínűleg már csak jövőre kerül sor.

Az improvizációs vagy az előre megírt játékot preferálod inkább?

Nem tudnám megmondani, mert mindkettő más módon nehéz, és más kihívásokat jelent. Vannak olyan színészek, akik az előre megírt dolgokban nagyon jók, de nem megy nekik a rögtönzés, és vannak, akikre a fordított állítás igaz.

Én személy szerint nem színészkedem, jelenleg érettségi előtt álló gimnazista vagyok, és a pszichológia vagy a bölcsész szakok vonzanának a leginkább.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.