2021. május 26., 15:36

100 éve született Bárdy György színművész

1921. május 26-án született, és egy nappal 92. születésnapja után hunyt el Bárdy György színművész, akit gyerekkora óta elsősorban a színjátszás és a tenisz érdekelt. Diákszínészként 16 évesen Várkonyi Zoltán fedezte őt fel, és megígérte neki: ha eljön az ideje, leszerződteti majd a színházába. Ígéretét betartotta.

Bárdy György
Fotó: borsodline.hu
Bárdy György

Csak a gondviselésnek köszönhető, hogy a fiatal Bárdy élve megúszta a II. világháborút. Kezdő színészként szinte semmije sem volt, sokszor a színház öltözőjében aludt. Amikor ezt a színészlegenda, Jávor Pál felfedezte, megsajnálta kollégáját, és felajánlott számára egy szobát saját villájában. Bárdy kisebb megszakításokkal nyolc évet töltött el ott. Hamar a hölgyek kedvence lett. Mindig elegáns és jó humorú volt, jellegzetes orgánummal rendelkezett.

Első szerepét a Makrancos hölgy című Shakespeare-vígjátékban kapta. Markáns arcvonásainak és kellemes barintonjának köszönhetően mindig egyedi karakter volt.

Pályája kezdetén elsősorban intrikus szerepeket játszott, de ez nem szegte kedvét. Sikerrel formálta meg például Lucifer alakját is.

Legtöbben talán az Egri csillagok Jumurdzsákjaként ismerték meg.

Csodásan induló karrierje 1959-ben váratlanul megszakadt, a szocialista erkölcs megsértése miatt három évre száműzték a színházból, ekkor kezdődött erdész karrierje. Miután visszatérhetett, szinte minden jelentős  magyar filmben szerepet kapott. Leginkább a gonosz karaktert alakította.

Bárdy humorát kiválóan bizonyítja Gugyerák Lajos alakja, vagy a Mézga család Máris szomszédja.

Állítása szerint a Furcsa pár Oscar-ja volt a legsikeresebb szerepe. Utoljára 2008-ban állt a világot jelentő deszkákon az Egy csók és más semmi című előadásban. Legszívesebben Ruttkai Évával és Darvas Ivánnal játszott, hiszen egymás gondolatát is ismerték.

Kétszer nősült, igazi társát csak 60 év felett találta meg Lévay Mariann személyében, aki a 64 éves művészt egy kislánnyal, Annával ajándékozta meg.

Bárdy György kiskorától rajongott a teniszért, egy időben még azon is elgondolkozott, hogy élsportoló lesz, ám a játék végül megmaradt szenvedélyének, ahogyan a szivarozás és a pipázás is. Székhelyi József 2008-ban létrehozta a Bárdy György-díjat azzal a céllal, hogy megjutalmazzák az adott év első 4 hónapjának legeredményesebb, 14 év alatti teniszezőjét.

Bárdy Györgyöt nem kerülték el a díjak sem. Hogy csak a legfontosabbakat említsük: megkapta a Jászai Mari-díjat, az Érdemes művész-díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a csillaggal.

A legismertebb közösségi oldalon ma is látogatható Bárdy György színművész tisztelőinek oldala.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!