lapajánló
Gyorsuló uszonyok, a megújulás feltételei és a hazatérő Esterházy leszármazottak
Magyar7 - 36. száma
2024. május 29., 13:32

Zsúfolt sportnyár

Hova megyünk idén nyaralni, hangzott el az otthoni kérdés a minap. Hát, nem tudom, én túlnyomórészt biztos a kis dolgozószobámban leszek, ahol tévé is van, mégpedig olyan, ami független a nappaliban lévő készülék szolgáltatójától, és egy tetőre szerelt antenna hozza le az M4 sportcsatorna minden közvetítését. Izgalmas nyarunk lesz, legalábbis nekem!

Párizs 2024 nyári olimpia
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR/AP

Hogyhogy? Hát azért, mert 2024. június 14. és július 14. között rendezik meg Németországban az EURO 2024 foci Európa-bajnokságot a magyar válogatott részvételével! Előtte már 2 barátságos felkészülési meccs lesz Írország és Izrael ellen június 4-én és június 8-án. Utána ugyan lenne pár szabad nap az EB első mérkőzéséig, de a sportcsatorna közben megismétli a magyar válogatott legizgalmasabb selejtezős meccseit Szerbia, Montenegró és Bulgária ellen. Ezeket az eredmények ismeretében legalább nyugodtan tudom nézni…

Utána június 14-től következik az egyhónapos erőltetett menet, reméljük, hogy hosszú ideig követhetjük a magyarok mérkőzéseit is, ami azt jelentené, hogy továbbjutottunk a csoportunkból. De egyáltalán nem lesz piskóta a Németország, Svájc és Skócia elleni mérkőzés! Június 15-től napi három mérkőzés, 3x90 perc plusz hosszabbítás. Kemény lesz a nyári melegben a kisszobában, de kibírom valahogy! Felüdülést és megkönnyebbülést jelentenek majd a nyolcaddöntők és negyeddöntők napi két mérkőzései, majd a 2 elődöntő július 9-én és 10-én, végül pedig az EB döntőmeccse július 14-én. A harmadik helyért nem játszanak!

Megkezdődött a visszaszámlálás a 2024-es párizsi nyári olimpiai játékokig. Az biztos, hogy szenzációs versenyek várnak mindenkit, hiszen a sport legnagyobbjai küzdenek meg az örök dicsőségért a francia fővárosban. A párizsi olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik meg, nincs idő a pihenésre, rá kell hangolódni rendesen az EB döntője után. Hiszen már a hivatalos megnyitó előtt, július 24-én elkezdődik a labdarúgás és a rögbi mérkőzéseivel. Sőt, az olimpiára kijutott magyar női kézilabda-válogatott is már a megnyitó előtti napon kezdi el szereplését a házigazda és címvédő Franciaország ellen.

Újabb két hét megfeszített tempóban tehát a kisszoba melegében hajnaltól késő estig! Megvan az esélyünk arra, hogy százkilencven körül legyen a magyar sportolók száma Párizsban, értük kell szurkolnunk! A hagyományos sportágak mellett négy olyan sportág került az olimpiai programba, amelyek általában nem szoktak szerepelni: a breaktánc, a sportmászás, a gördeszka és a szörf. A breaktánc most debütál, izgatottan várjuk, a másik három sportág viszont már szerepelt a tokiói programban is.

Azt már bőven volt időnk megemészteni, hogy a Momentumnak köszönhetően 2024-ben nem Budapest a házigazda, ám azt egyelőre nem látni, kik hozzák haza a szinte menetrendszerűnek mondható nyolc magyar aranyérmet. Egy prognózis szerint például be kell majd érnünk hárommal, mint 2008-ban, Pekingben. Az elmúlt hat nyári olimpiából – tehát a 2000-es sydney-i játékok óta – négyszer is nyolc aranyat szállított a magyar küldöttség, a mélyrepülést a 2008-as pekingi három elsőség jelentette, míg a legutóbb, 2021-ben, Tokióban hatszor örülhettünk. A nyolc aranyat vélhetően most is aláírná a többség, beleértve a sportszakmát és a szurkolókat is. Tehát az idei olimpia simán belenyúlik az augusztusba, kinek lenne ideje és kedve nyaralásra menni?

Hogy szeptemberben is lehet még jó idő a nyaralásra! Hoppá! A magyar labdarúgó-válogatott szeptember 7-én Düsseldorfban már megkezdi szereplését Németország vendégeként a Nemzetek Ligája 2024/25-ös kiírásában. A csoportban rajtuk kívül még Hollandia és Bosznia-Hercegovina szerepel. Megint csak ezek a fránya németek! Hozzánk nőttek rendesen az utóbbi években! Remélem, nekik lesz visszavágni valójuk az EB csoportmeccse miatt…

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.