2024. május 22., 14:14

Ukrajna megerősítette részvételét az olimpián

Ukrajna az Oroszországgal folytatott háború ellenére is küld sportolókból álló csapatot a párizsi olimpiára - jelentette be Kijevben Matvij Bidnij sportminiszter.

Párizs 2024 nyári olimpia
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR/AP

A tárcavezető nyilatkozatát az insidethegames.biz  ismertette.

Ezek a játékok különösen fontosak Ukrajna számára, mivel lehetőséget adnak arra, hogy megmutassuk a világnak akaratunkat és szellemünk erejét

- idézte a portál a miniszter szavait.

Korábban Ukrajna többször is meglebegtette, hogy távol marad az idei ötkarikás játékokról, ha Oroszország és a konfliktusban Moszkvát támogató Fehéroroszország versenyzői is szerepelhetnek Párizsban.

A két ország sportolói több sportágban - az adott világszövetség hozzájárulásával - indulhattak kvalifikációs versenyeken, de olimpiai részvételüket feltételekhez kötötték, a NOB direktívájának megfelelően.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt javasolta az érintett nemzetközi szövetségeknek, hogy az oroszok és fehéroroszok rajtjogát többek között attól tegyék függővé, hogy elhatárolódnak-e Oroszország ukrajnai háborújától, amellett a két ország versenyzői az olimpián nem használhatják sem a nemzeti lobogót, sem himnuszukat, és csak semleges színekben versenyezhetnek a francia fővárosban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.