2018. július 12., 22:03

Újra Európában: Döntetlennel mutatkozott be a DAC a Dinamo Tbiliszi ellen

Negyed évszázad után csütörtök este ismét nemzetközi kupában szerepelt a dunaszerdahelyi DAC labdarúgócsapata. Élő közvetítésünk.

DAC EL
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: TASR/

Feszülten sétált fel-alá, s közben nagyokat fujtatott a mérkőzés előtt Marco Rossi, a DAC vezetőedzője. Talán érezte ő maga is, hogy különös tétje van a mérkőzésnek: a DAC 25 év után játszhatott újra európai kupamérkőzést, az olasz mester ráadásul ezzel az oda-visszavágóval búcsúzik Dunaszerdahelytől, hogy utána elfoglalja helyét a magyar válogatott élén.

A búcsúzó edzőnek azonban – legalább is, ami az első negyedórát illeti – nem kellett izgulnia. Az Európa liga meccset ugyanis a DAC kezdte aktívabban, igaz két szögleten kívül csak helyzetecskékig jutott.

A 8. percben aztán feljegyezhettük a mérkőzés első említésre méltó lehetőségét: Ljubicsics és Bayo szép összjátéka után Herc lőtt kapura, lövése nem sokkal kerülte el  a kaput. Percekkel később pedig Pačinda veszélyeztetett, meg is szólalt a lelátókon a „Hajrá, DAC!"

Aztán pedig azért sípoltak-pfújoltak a DAC-szurkolók, mert az ellenfél úgy vezetett veszélyes támadást,  hogy a DAC játékosa, Koštrna az ellenfél tizenhatosánál lent maradt a földön. Minimum sportszerűtlen.

A 15. percben aztán az egész stadion döbbenten figyelte, ahogy Kiteishvili, a grúzok csapatkapitánya ragyogó passzt adott Ergemlidzének, aki kilőtte a bal hosszút. A grúz csapat első valamire való helyzetéből tudott gólt szerezni.

Kis híja volt, hogy a bekapott gólra góllal válaszoljon a DAC: Bayo azonban közelről rosszul találta el a labdát. Nagy helyzet volt. Tovább nyomot a hazai csapat, fölénye azonban percekig meddőnek bizonyul, s csak arra volt jó, hogy kapujához szegezze a Tbiliszit.

 A 30. percben aztán góllá érett a DAC fölénye. Egy bal oldali szöglet után Pačinda varázsolta gyönyörűen Bayo fejére a labdát, aki mindenki fölé emelkedve szép mozdulattal a hálóba bólintott.

A 33. percben Vida lövése után pedig már vezethetett is volna a DAC, a magyar játékos azonban a tizenhatos vonaláról mellé-fölé lőtt. A DAC ugyan tovább támadott, de átütő erő nem volt a támadásaiban, ennek ellenére a szurkolók elégedettek lehettek az első félidőben nyújtott játékkal, a DAC bátran, meggyőzően és jól játszott a jóval tapasztaltabb Dinamo Tbiliszi ellen.

A félidőben mindkét csapat cserélt. Marco Rossi Šimčák helyett a magyar válogatott Kalmár Zsoltot küldte pályára, amit a dunaszerdahelyi csapat kitörő örömmel fogadott. Ahogyan azt is, hogy a második félidő elején máris ordító helyzetbe került a DAC. Herc azonban hibázott, ahogyan a kipattanónál Bayo is.

A másik oldalon a grúzok is gyorsan megvillantak, Macej bravúrral védett, az ismétlésnél azonban már ő is vert helyzetben volt, a labda a hálóban kötött ki, a bosnyák bíró azonban – szerencsére – lest jelzett. Maradt tehát az 1-1.

Az 59. percben Ljubicsics egy cseles szöglet után kihagyta a mérkőzés legnagyobb helyzetét: a DAC csapatkapitánya 11 méterről lőtt csúnyán fölé. Kár volt érte. A DAC rohamok tovább folytatódtak, a 66. percben Pačinda szép mozdulattal csapta be emberét, beadása azonban nagyon gyatrára sikeredett. Kalmáré a 77. percben már sokkal jobb volt, Bayo azonban lekésett róla.

Rossi újabb cserékkel próbálta felrázni csapatát: a 67. percben Vida helyére Tretyakov állt be, a 79. percben pedig Divkovics váltotta Pačindát. Sokáig úgy tűnt, az olasz mester elképzelése nem jár sikerrel, öt perccel a vége előtt azonban Bayo lehetetlen helyzetből kis híján meglepte a grúz kapust. A fehér mezben játszó Dinamo egyébként a második félidő nagy részében nem mutatott semmit, csupán a játék tördelésére futotta erejéből. 

A hazai tábor hiába teremtett remek hangulatot, a DAC már csak helyzetekig jutott, Kalmár szöglete után Huk például egy újabb nagy ziccert hagyott ki. A végén pedig kis híján jött a feketeleves: Ljubicsics óriásit hibázott, utolsó emberként veszített labdát. Ninua lódult meg a labdával, átadása után Vatsadze lőhetett kapura, bombája a felső lécen csattan.

A DAC nem vallott szégyent, igaz egy kis szerencsével akár a győzelmet is kiharcolhatta volna. Ha optimisták akarunk lenni, azt mondhatjuk: semmi sincs veszve. Tudjuk azonban jól, hogy Grúziában nem lesz egyszerű kiharcolni a továbbjutást. 

A hivatalos adatok szerint 25 év után 8759-en voltak kíváncsiak a DAC első nemzetközi kupamérkőzésére. Dunaszerdahelyen tovább él a foci. 

Marco Rossi a mérkőzés után elmondta, a legfőbb célt, hogy ne kapjanak gólt, nem sikerült teljesíteni, mert már az első negyed órában kapituláltak, de ezután rengeteg helyzetet alakítottak ki, amelyből csak egyet sikerült kihasználniuk. Ennek ellenére a találkozó utolsó percében egy óriási hibát követően ki is kaphattak volna, de ilyen a foci - emelte ki a mester.

Az olasz edző  hangsúlyozta azt is, hogy az előző szezonban idegenben is nagyon eredményesek voltak, és igyekezni fognak Grúziában továbbjutást érő eredményt elérni. 

Rossi úgy fogalmazott: a jövő héten győzelemmel akar búcsúzni a DAC-tól.

FC DAC 1904 - DINAMO TBILISZI 1:1 (1:1)
Európa-liga, 1. selejtezőkör, 1. mérkőzés, MOL Aréna, 2018.07.12., 21:00
Játékvezetők: Irfan Peljto (bosnyák) - Senad Ibrisimegovics (bosnyák),  Davor Beljo (bosnyák)
Nézőszám: 8759
Góllövők: 30. Bayo, ill. 15. Zivzivadze
Sárga lap: 54. Bayo, ill. 90+ Buliskeria
DAC: Macej - Záhumenský, Šatka, Huk - Šimčák (46. Kalmár), Ljubičić, Koštrna, Herc, Vida K. (67. Tretyakov) - Pačinda (79. Divković), Bayo 
Dinamo Tbiliszi: Buliskeria - Kharabadze, Lochosvili, Kobouri, Rukhaia - Ninua, Ivanisenia, Ivanishvili (46. Ergemlidze), Kiteishvili, Shulaia (81.Kardava) - Zivzivadze (72. Vatsadze)
A mérkőzés statisztikája:
Labdatartás: 54% - 46%
Lövések: kapura: 7:4, mellé: 6:2
Szöglet: 9:1
Les: 0:4
DAC Nélküled
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.