2019. május 8., 09:09

Tripláznának a svédek, vigasztalódnának az oroszok a hoki vb-n

Triplázásra készül a címvédő és tavalyelőtt is győztes svéd jégkorong-válogatott a péntektől május 26-ig tartó szlovákiai A-csoportos világbajnokságon.

Jégkorong Ausztria-Szlovákia
Fotó: TASR

A háromkoronások elsőszámú kapusa egy NHL-es sztár, Henrik Lundqvist lesz, és ez komoly tartást adhat annak a csapatnak, amelynek hét tagja 2018-ban is részese volt a sikernek. Mindeddig utoljára a csehek tudtak egymást követő három vb-n diadalmaskodni 1999 és 2001 között. Ha most is a svédek győznének, akkor 12. aranyérmükkel az örökrangsor harmadik helyén éppen a cseheket érnék be (a csehek a jogelőd csehszlovákokkal közösen értek el egy tucat elsőséget, egyaránt hat-hat alkalommal állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára).

A legtöbb világsztárt az oroszok vonultatják fel, ezekben a játékosokban pedig közös, hogy csalódás volt számukra az észak-amerikai profiliga szezonja. Nyikita Kucserov hiába nyerte meg az alapszakaszt a Tampa Bay Lightninggal és lett pontkirály, a rájátszás első körében nyert meccs nélkül esett ki a csapata. Társa, a kapus Andrej Vaszilevszkij minden fontos mutatóban a legjobb volt, de a playoffban ezt nem tudta megismételni. A gólkirály Alekszandr Ovecskin, valamint Jevgenyij Kuznyecov a Washington Capitalsszal címvédőként vágott neki a rájátszásnak, de már a nyitó fordulóban búcsúztak. A háromszoros Stanley Kupa-győztes Jevgenyij Malkin a Pittsburgh Penguins korai kiesése után szeretne vigasztalódni Szlovákiában. Ilja Kovalcsuk a Los Angeles Kingsszel be sem jutott a playoffba.

A pittsburgh-i Sidney Crosby nem vállalta a vb-t, akárcsak Connor McDavid, így Kanada két emblematikus játékosa nélkül áll ki. Ezzel együtt a tengerentúli csapattal mindig számolni kell. Legnagyobb sztárjuk a kétszeres Stanley Kupa-győztes kapus, Matt Murray (Pittsburgh), valamint a torontói John Tavares.

Az oroszoknak – a jogelőd szovjetekkel együtt – 27, a kanadaiaknak 26 vb-elsőségük van a rangsor első, illetve második helyén.

A résztvevő 16 csapat két csoportban küzd. Az 1-4. helyezettek a negyeddöntőben folytatják, míg a két utolsó kiesik a divízió I/A-ba és jövőre többek között a magyarok ellen lép jégre. A tavalyi, budapesti divízió I/A vb-ről feljutott britek és olaszok célja a bennmaradás.

A csoportok:
A csoport (Kassa): Kanada, Egyesült Államok, Finnország, Németország, Szlovákia, Dánia, Franciaország, Nagy-Britannia
B csoport (Pozsony): Svédország, Oroszország, Csehország, Svájc, Norvégia, Lettország, Ausztria, Olaszország


Az utóbbi tíz vb győztese:

2009: Oroszország (...16. MAGYARORSZÁG)
2010: Csehország
2011: Finnország
2012: Oroszország
2013: Svédország
2014: Oroszország
2015: Kanada
2016: Kanada (...15. MAGYARORSZÁG)
2017: Svédország
2018: Svédország

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.