Több magyar érem a szegedi kajak-kenu vébé pénteki napján

ma7 | MTI 2019. augusztus 23., 19:22

A szegedi kajak-kenu vébé harmadik napja után két arany, egy ezüst és egy bronzéremmel az éremtáblázat harmadik helyén áll a magyar csapat.

Lucz Dóra a női kajak egyes 200 méteres középfutamában. Fotó: MTI/ Kovács Tamás

Az első hely a Medveczky Erika, Hagymási Réka 1000 méteres kajak kettes nevéhez fűződött – Medveczky más-más párral tavaly és tavalyelőtt is győzött ebben a számban –, míg a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenupáros másodikként zárt 500 méteren. A legrövidebb távon is jutott egy dobogós hely a hazaiaknak: a felnőtt vb-újonc Lucz Anna, Kiss Blanka kajakos duó harmadikként zárt 200 méteren.

Az 1000 méteres férfi kajaknégyes (Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Kós Benedek) negyedik, Dombvári Bence (K-1 500 m) és Bragato Giada (C-1 500 m) ötödik, a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó (C-2 200 m) nyolcadik lett a fináléban.

A versenynap három olimpiai szám előfutamaival rajtolt, Kozák Danuta (K-1 500 méter) és Kiss Tamás (C-1 1000 m) második, Kammerer Zoltán és Gál Péter duója (K-2 1000 m) pedig negyedik lett első pályáján, mindhárom egység a szombati középfutamban folytathatja.

Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák nyilatkozott egy nappal korábbi kizárásukról, amikor az előfutam-győzelem után diszkvalifikálták őket Kárász Annával, mert a megengedettnél könnyebb volt a hajójuk.

"A futam előtti mérlegelést rontottuk el, és lehet ugyan összeesküvés-elméleteket gyártani az okokra, de még most sem tudjuk, hogy mi okozhatta a problémát" – fogalmazott.

Képgalériánk:
Csizmadia Kolos a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének középfutamában. Fotó: MTI/ Kovács Tamás

A déli elő- és középfutamok után újabb két magyar hajó került a döntőbe: férfi kajak kettes 200 méteren Balaska Márk és Apagyi Levente a sprinttávon ritkán látható, több mint egy hajóhossz előnnyel verte a mezőnyt, Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső kenupárosa pedig második lett a legrövidebb távon, mindkét eredmény döntőt ért. Bodonyi András (C-1 500 m) ötödikként zárt a középfutamban, ezzel a szombati B döntőbe került.

A pénteki versenynap programja öt olimpiai szám középfutamaival zárult, a magyar egységek közül kettőnek - a kajakos Kopasz Bálintnak 1000 méteren és Lucz Dórának 200 méteren - sikerült beverekednie magát a szombati döntőbe. Férfi K-1 200 és C-2 1000 méteren, valamint női C-1 200 méteren a hazaiak ezen a vb-n nem szereznek tokiói kvótát.
Kopasz és Lucz is második lett futamában, míg a negyedikként záró Csizmadia Kolos (K-1 200 m) hat századdal lemaradt a továbbjutásról. Nem sikerült a kilenc közé kerülés Nagy Biankának (C-1 200 m, 6. hely) és a Kiss Balázs, Mike Róbert duónak (C-2 1000 m, 5. hely) sem.

Azokban az egyes és páros számokban, amelyekben Szegeden nem sikerül a kvótaszerzés, a jövő évi pótkvalifikációs viadalokon még lesz lehetőség a javításra. Pénteken a paraversenyekben is szereztek egy aranyat, plusz két paralimpiai kvótát a magyarok: Kiss Péter nyerte a KL1 200 m-es döntőt (Suba Róbert ugyanitt ötödik lett), a nők KL2-es döntőjében pedig Varga Katalin óriásit küzdve hatodikként ért célba, s ez is tokiói indulási jogot ért az országnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS