Szenzáció: a magyar válogatott legyőzte a vb-ezüstérmes horvátokat

Ondik Gábor 2019. március 24., 20:23

Három nappal a szlovák vereség után hazai közönség előtt lépett pályára a Marco Rossi vezette magyar válogatott a sztárokkal teletűzdelt, vb-ezüstérmes horvát válogatott ellen a Groupama Arénában.

Szalai Ádám, az első magyar gól szerzője.

Marco Rossi a Szlovákia elleni mérkőzéshez képest több helyen is változtatott a kezdőcsapat összeállításán. Bekerült a csapatba Szoboszlai Dominik, valamint a századik válogatott mérkőzését játszó Dzsudszák Balázs, aki a jubileumot a válogatott csapatkapitányaként ünnepelhette.

Fergeteges hangulatban vette kezdetét a találkozó, a szurkolók elképesztő hangulatot teremtettek. Az első lehetőség a horvátok előtt adódott a 3. percben Modrič pontrúgása után Lovren fejelt fölé.

A 6. percben az első kaput eltaláló lövést is feljegyezhettük: Perišič lövését könnyedén fogta Gulácsi. A horvátok offenzív taktikája egy perccel később újabb komoly lehetőséget eredményezett, Kramarič azonban fölé lőtt. A nyolcadik percben az első magyar lehetőség is megvolt, miután Szalaival szemben szabálytalankodtak, az elvégzett pontrúgás után azonban blokkolt a horvát védelem.

A kezdeti horvát helyzetek után a magyar válogatott játéka egyre bátrabb lett és Lovrencsics oldalán több veszélyes támadást is vezettek a mieink, azonban a befejezésekkel már gond adódott. Az első negyedóra vége felé a horvátok indultak meg a magyar kapura a fellazult magyar védelem nem tudott időben visszazárni és Modrič középre tett labdájába Kramarič ért bele, ami Rebič elé került, ő pedig megszerezte a vb-ezüstérmesnek a vezetést.

A bekapott gólt követően a 20. percben adódott ígéretes lehetőség a mieink előtt, Nagy Dominik centerezéséről azonban Dzsudzsák és Szalai is lemaradt középen.

A találkozó 30. percében a horvátok védője, Barišič meghúzódott, így Zlatko Dalič a vendégek szövetségi kapitánya első alkalommal volt kénytelen cserélni.

A 34. percben aztán felrobbant a stadion: Dzsudzsák fantasztikus passza után Szalai kiegyenlített. Öt perccel az első játékrész vége előtt a magyar válogatott is kényszerű cserére szorult sérülés miatt, Nagy Dominiknak léptek oda a kemény horvát védők, ami után hordágyon kellett levinni a pályáról. Az első játékrész további részében újabb találat nem született így 1-1-es döntetlennel mehettek szünetre a csapatok.

Fordulást követően kiegyenlítettebb lett a játék, egyik csapat sem vállalt felesleges kockázatot. A horvátok a második félidőben komoly ziccert nem is tudtak kialakítani. Negyedórával a vége előtt a vendégeknek jött a hidegzuhany, egy pontrúgás után Pátkai a hálóba juttatta a játékszert, megfordítva ezzel a találkozó állását. A hajrában a horvátok egyértelműen megzavarodtak és csupán milliméterek hiányoztak a magyar csapat harmadik góljához, de ezúttal a szerencse a horvátok mellett állt.

A hajrában Marco Rossi kapitány az eredmény tartására beküldte Bese Barnabást a századik válogatott meccsén pályára lépő Dzsudzsák Balázs helyett. A horvátok szurkolókat teljesen sokkolta a hazai vezetés néma csendben ülték végig az utolsó negyedórát. Az utolsó percekben a horvátok óriási nyomást helyeztek a magyar csapatra, de komoly egyenlítési lehetőséget így sem tudtak kialakítani Zlatko Dalič fiai. A magyar válogatott szenzációs győzelmével legyőzte a vb-ezüstérmes, sztárokkal teli horvát válogatottat.

Eb-selejtező, E-csoport, 2.forduló:
Magyarország-Horvátország 2-1 (1-1)
Groupama Aréna, Budapest, v.: William Collum (skót)
Gólszerzők: Szalai (34.), Pátkai (76.) ill. Rebič (13.)
Sárga lapok: Dzsudzsák (63.) ill. Lovren (82.)
Magyarország: Gulácsi - Kádár, Baráth, W.Orbán, Lovrencsics – Nagy Á., Pátkai - Nagy D. (Varga 40.), Szoboszlai (Kalmár 65.), Dzsudzsák (Bese 85.) - Szalai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Horvátország: Kalinič - Jedvaj (Petkovič 77.), Lovren, Vida, Barišič (Leovac 30.) - Modrič, Brozovič - Rakitič, Rebič, Perišič - Kramarič. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalič

A csoport másik mérkőzésén:
Wales-Szlovákia 1-0 (1-0)
G.: James D., (5.)

0 HOZZÁSZÓLÁS