DAC

Šatka könnyes búcsúja, drámai végjáték után továbbjutott a DAC!

Ondik Gábor 2019. július 18., 22:00

Egy héttel a dunaszerdahelyi 1-1-es döntetlen után idegenben lépett pályára a DAC az Európa-liga visszavágóján a Cracovia Krakkó otthonában. A mérkőzésen Šatka búcsúmérkőzését játszotta a DAC színeiben.

Fotó: TASR

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Peter Hyballa elmondta, elszánt 11 játékosra lesz szüksége a továbbjutáshoz. A német mester a dunaszerdahelyi összecsapáshoz képest csupán egy helyen változtatott a kezdőben, miután az új venezeuelai támadót Eric Ramirezt nevezte, így Vida Kristopher a padon maradt. A krakkói volt Ľubomír Šatka utolsó mérkőzése sárga-kék mezben, ugyanis a találkozó után csatlakozik új csapatához, a lengyel Lech Poznanhoz.

A hazaiak nagy elánnal kezdték a visszavágót és a már a 2. percben meglepték a sárga-kékek védelmét, miután Čečarič kiváló keresztlabdája után a portugál Lopes elé került a játékszer, aki Šatka mellől a kapuba bombázott. A gól láthatóan megfogta a dunaszerdahelyi együttest és nem is tudtak gólszerzési lehetőségeket kidolgozni Hyballa védencei.

A hazaiak pedig a DAC játékosainak hibáit is kihasználva könnyedén alakítottak ki gólszerzési lehetőséget, a 12. percben Čečarič lőtt mellé. A 17. percben Ronan ajándékozta oda a játékszert az ellenfélnek, szerencsére a krakkói együttes nem tudott élni a felkínált lehetőséggel. A 22. percben az első komoly egyenlítési lehetőség adódott a sárga-kékek előtt, Ramirez készítette le lövésre Vida Máténak, aki a tizenhatoson kívülről tűzte kapura, Peškovič újjheggyel tolta ki a a léc alól.

25 percnyi játék után helyzetekben gazdag támadófocit láthattunk. A 28. percben Ronan távoli lövése jócskán elkerülte Peškovič kapuját. Az első játékrész hajrájában hiába birtokolta többet a labdát a DAC, mégis a lengyelek előtt akadtak ziccerek. A 38. percben Lopes duplázhatta volna meg a krakkói előnyt, Jedlička azonban óriási védéssel ütötte ki a léc alól a gólba tartó játékszert. A megítélt szöglet után pedig újabb nagy lehetőség maradt ki a lengyel oldalon, Jablonsky maradt üresen, de elpuskázta ziccerét. Három perccel a vége előtt Ronan pontrúgása után Kružliak fejelt kapura, a krakkói kapus azonban résen volt és könnyedén hárított.

Fordulást követően a sárga-kékek nagy lendülettel kezdtek és a 47. percben meg is lett az eredménye, Davis centere után Ronan kiegyenlített. A dunaszerdahelyi együttes a folytatásban is nyomás alá helyezte a lengyel csapatot, az 50. percben Kalmár remek passza után Ramirez került ziccerbe, de lövése elakadt a krakkói kapusban, aki nagy bravúrral védett.

A dunaszerdahelyi szurkolók elképesztő hangulatot teremtettek idegenben is közel 620 szurkoló kísérte el a csapatot. A találkozó 57. percében Helik fejelt kapura, fejesét könnyedén fogta Jedlička. Bő félórával a rendes játékidő vége előtt, óriási csata folyt a továbbjutásért. A 71. percben a hazaiak kerülhettek volna közelebb a második fordulóhoz, egy szöglet után Van Amersfoort fejese csattant a felső lécen. A 78. percben a DAC csapatkapitánya Kalmár Zsolt is megvillant, lövését Peškovič csak másodjára tudta fogni. A hajrában óriási nyomás alá helyezte a Cracovia kapuját a DAC, a 81. percben Divkovič ziccere után a lengyelek hálóőre bravúros mozdulattal akadályozta meg a sárga-kékek vezető találatát. A rendes játékidőben nem született döntés, így következhetett a hosszabbítás.

A sárga-kékek remekül kezdték a hosszabbítást is, és Ramirez révén meg is szerezte a vezetést a DAC. A dél-amerikai támadó ráadásul góllal debütált a sárga-kékek színeiben, miután először került be Hyballa kezdőjébe. Két perccel a vezetés megszerzése után kis híján egyenlített a Cracovia, a felső léc ezúttal is a sárga-kékekkel volt Van Amersfoort helyzeténél így elmaradt az egyenlítés. A hosszabbítás első félidejének végén Van Amersfoort került százszázalékos helyzetbe, de ezt sem tudta gólra váltani a holland gólvágó.

A hosszabbítás második részében a lengyelek mindent megpróbáltak, hogy gólokat szerezzenek, de végül csak az egyenlítés jött össze az utolsó percben, ez pedig, kevésnek bizonyulta a lengyeleknek, miután idegenben lőtt gólokkal a sárga-kékek jutottak tovább. A DAC a második fordulóban a görög Atromitosz ellen léphet pályára, ahol két korábbi magyar válogatott is szerepel Megyeri Balázs és Ugrai Roland személyében.

Európa-liga selejtező, 1. forduló, visszavágó:
Cracovia Krakkó (lengyel) - FC DAC 1904 2-2 (1-0) hosszabbítás után
Stadion MKS Cracovia, Krakkó, 13 245 néző v.: Athanosios (görög)
Gólszerzők: Lopes (2.) Piszczek (122.) ill. Ronan (47.), Ramirez (94.) Sárga lapok: Jablonsky (8.) ill. Čmelík (5.), Koštrna (15.), Davis (90+2.), Kalmár (105.)
Továbbjutott a DAC 3-3-as összesítéssel idegenben lőtt gólokkal.
Cracovia: Peškovič – Diego, Jablonsky, Helik, Rapa – Čečarič (Rubio 106.), Dabrowski (Dimun 72.), Gol, Catalin Hanca (Pisczek 95.) – Lopes (Wdowiak 85.), Van Amersfoort. Vezetőedző:Michal ProbierzDAC: Jedlička – Davis, Kružliak, Šatka, Koštrna – Vida M. (Beskorovainyi 120.) – Ronan, Kalmár (Taiwo 106.) - Čmelík (Blackman 25.), Ramirez (Vida K., 97.), Divkovič. Vezetőedző: Peter Hyballa.
0 HOZZÁSZÓLÁS