2022. február 15., 17:37

Peking 2022: Északi összetettben kettős norvég diadal drámai hajrában

Ahogy múlt héten a normál sáncos, úgy kedden a nagy sáncos verseny is drámai hajrában dőlt el a pekingi téli olimpián, ezúttal a norvég Jörgen Graabak diadalmaskodott északi összetettben.

Északi összetett
Fotó: TASR/AP

A síugrást honfitársa, a koronavírusból felépülő Jarl Magnus Riiber nyerte hatalmas fölénnyel,

így 44 másodperces előnnyel várta a rendkívül hideg időjárás miatt félórával előrehozott 10 kilométeres sífutást.

A négyszeres világbajnok az első kör végén viszont eltévedt a pályán,

így a 48 másodpercre hizlalt előnye hirtelen tízre csökkent.

Riválisai közül a japán Vatabe Akito, a német Manuel Faisst és az osztrák Johannes Lamparter nem sokkal később utol is érte.

A négyfős élboly mögött a normál sáncos versenyen győztes Vinzenz Geiger vezetésével kilencfős üldöző csoport alakult ki, amelynek 7,5 kilométernél már csak 13 másodperc volt a hátránya. Az utolsó körben az élmezőnyből Riiber szakadt le, míg Geigerrel csak három versenyző bírta a tempót, köztük két norvég, Jörgen Graabak és Jens Luraas Oftebro.

A németből azonban ezúttal túl sokat kivett, hogy ledolgozza a síugrásban összeszedett több mint kétperces hátrányát, így az irama csak arra volt jó, hogy "felvigye" az élmezőnyre a két skandinávot, akik hosszú hajrát nyitottak, és mindenkit lesprintelve kettős győzelmet arattak. Graabak harmadik ötkarikás aranyát gyűjtötte be, mivel Szocsiban ebben a számban és csapatban is első volt.

A bronzérmet Vatabe szerezte meg. Geiger végül hetedik, Riiber pedig nyolcadik lett több mint félperces hátránnyal.

A technikámra és a tempómra koncentráltam, leszegtem a fejem, és amikor felemeltem, a célvonalat láttam. Abban a pillanatban tudtam, hogy ez nem az én olimpiám

- fogalmazott Riiber, aki "ostoba hibaként" értékelte a történteket, amellyel elpazarolta az aranyérmet.

Egy normál napon még egy ilyen hibával is harcban lettem volna a végső sikerért. Jó futó vagyok, még így is versenyben lehettem volna az aranyért

- szögezte le, egyúttal rámutatott: mivel két napig súlyos tünetei voltak a fertőzés miatt, és utána is apránként javult az állapota, így a szervezete nem volt teljesen rendben.

A sportág utolsó viadalát, a csapatversenyt csütörtökön rendezik,

amikor már valószínűleg rajthoz állhat a németek háromszoros olimpiai bajnoka, Eric Frenzel is, aki pozitív koronavírustesztet produkált Pekingbe érkezésekor, és csak hétfőn engedték ki a karanténból.
 

Eredmények:
Északi összetett, nagy sáncos verseny, olimpiai bajnok:
-------------------------------------------------------
Jörgen Graabak (Norvégia) 27:13.3 perc (síugrás: 126,5 m)
2. Jens Luraas Oftebro (Norvégia) 0.4 mp hátrány (127,5)
3. Vatabe Akito (Japán) 0.6 mp h. (135)
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.