2018. május 5., 19:51

Parázs meccsen szenvedett vereséget a DAC

A szlovák élvonalbeli bajnokság 30. játéknapján kerületi rangadót rendeztek: a Nagyszombat és a DAC feszült egymásnak a City Arénában.

DAC-Nagyszombat
Fotó: fcdac.sk

A két nagy rivális számára komoly tétje volt a mérkőzésnek, ugyanis a Nagyszombat 45 év után ünnepelhetett bajnoki címet, míg a sárga-kékek közel 25 év után juthattak ki a nemzetközi porondra. A piros-feketék legutóbb az 1996/97-es szezonban jártak a legközelebb az aranyéremhez, amikor is elég lett volna nekik az utolsó fordulóban győzni Rimaszombatban. Ezt az összecsapást azonban elvesztették, így a kassai 1. FC egy ponttal megelőzte őket a végelszámolásnál.

A nagyszombati együttesnek egyébként egy döntetlen is elég lett volna a bajnoki címhez, amennyiben a Slovan nem győz Rózsahegyen. Ugyanígy: céljai eléréséhez (kivívni a nemzetközi kupaszereplést) a DAC számára is elég lett volna egy döntetlen, amennyiben a Zsolna és Trencsén mérkőzése döntetlennel ér végett.

Remek hangulat fogadta a csapatokat a telt házas nagyszombati Arénában, ahol a hazai nézők pokoli hangulatot teremtettek és a bajnoki cím ünneplésére készültek.

A mérkőzés 4. percében a játékvezető egy kétes szituációt követően a hazaiak javára ítélt büntetőt, miután Huk lerántotta Eghót a tizenhatoson belül aki látványosan nagyott esett. A büntetőt a nagyszombatiak csapatkapitánya, Boris Godál gólra váltotta. Macej hiába érezte az irányt, a nagyszombati kapitány védhetetlenül a bal felsőbe bombázott.

A büntető után felforrtak az indulatok, ráadásul Huk második sárga lappal a kiállítás sorsára jutott a 8. percben. Ezt követően a hazaiak kis híján megduplázták előnyüket, miután Egho a jobb kapufát találta telibe, a kipattanót pedig Toth küldte kapura. A lövést azonban Macej fantasztikus bravúrral hárította.

A folytatásban sem csillapodtak a kedélyek és a 10. percben egy óriási adok kapok után a játékvezető két játékost is kiállított, a hazaiak oldaláról Chantarushvili, míg a DAC részéről Kalmár Zsolt került a kiállítás sorsára.

A mérkőzés első húsz percében egyértelműen nem a futballé volt a főszerep, ugyanis ezen időszak alatt a játékvezető hét lapot osztott ki. Az első játékrész további részében a hazaiak uralták a játékot, ami annak volt köszönhető, hogy a vendégek emberhátrányban futballoztak. A DAC gondjai tovább gyarapodtak az első félidő hajrájában, amikor a rájátszás legeredményesebb dunaszerdahelyi támadója, Bayo is megsérült és nem tudta folytatni a játékot.

Fordulást követően sem változott sokat a játék képe, a vendégek igazi gólszerzési lehetőséget nem tudtak kialakítani, Marco Rossi inkább a védekezésre helyezte a hangsúlyt, bízva abban, hogy esetleges pontrúgások után helyzeteket alakíthatnak ki a sárga-kékek.

A hazaiak előtt több veszélyes lehetőség is adódott a második játékrészben. Húsz perccel a vége előtt Hladík puskázta el az első meccslabdát, miután a kapu fölé fejelt. A 76. percben a DAC hálóőre, Patrik Macej óriási hibát vétett azzal, hogy saját kapuja előtt cselezgetni kezdett, Egho letámadta és megszerezte a labdát majd az üres kapuba gurított kettőre növelve a hazaiak előnyét.

Öt perccel a vége előtt Hladík állíthatta volna be a végeredményt, de fejese a felső lécen csattant. A nagyszombati Spartak ezzel közel fél évszázad után hódította el újra a bajnoki címet. A DAC pedig abban reménykedhet, hogy a holnapi Zsolna-Trencsén döntetlennel végződik. Ebben az esetben ugyanis 25 év után kijut a nemzetközi porondra.

FC Spartak Nagyszombat – FC DAC 1904 Dunaszerdahely 2-0 (1-0)
Helyszín: City Aréna, Nagyszombat  Vezette: Chmura
Gólszerzők: Godal (5., büntetőből), Egho (76.)
Sárga lapok: Pehlivan (15.), Čivič (40.), Tóth (68.) ill. Huk (4.), Bayo (15.), Herc (20.)
Kiállítás: Chanturishvili (10.) ill. Huk (8.), Kalmár (10.)
Nagyszombat: Chudý – Kadlec, Hladík, Godal, Čivč – Pehlivan (Greššak 90.), Toth -  Sloboda, Vlasko (Ofosu 60.), Chanturishvili – Egho (Pekár 89.).Vezetőedző:El Maestro
DAC: Macej – Zahumenský, Huk, Šatka, Koštrna – Ljubičič – Davis Kalmár, Herc (Mervó 81.) , Vida (Pambou 54.) – Bayo (Divkovič 40.). Vezetőedző:M.Rossi
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.