Nyílzápor Dunaszerdahelyen - Felvidéken is hódít a darts

Pomichal Krisztián 2019. augusztus 16., 14:59

Tudja Ön mit jelent egy kilencnyilas leg, vagy, hogy egyáltalán mi az a leg?  Esetleg azt, mitől lesz egy kör száznyolcvanas, vagy egy kiszálló magas esetleg alacsony? Az alábbi interjúból persze mindez kiderül, de a lényeg nem ez. Hanem, ahogy mondani szokták, az út! Szigeti Gergellyel beszélgetünk.

Fotó: Pomichal Krisztián
A modern darts történelme valamikor a 19. század végén kezdődik, bár a játék eredete valószínűleg a kora középkorba nyúlik vissza. Anglia rettegett íjászai szórakoztatták magukat két csata között egy, a mai dartshoz hasonló játékkal, amely modern formáját állítólag egy Lancashire-ből származó ácsnak, bizonyos Brian Gramlinnek köszönheti. Valószínűleg ő lehetett az értelmi szerzője annak, hogy a pontatlanságot büntetve, a ma ismert sorrendben osszák szét a mezőket, de annyi bizonyos, az első világháborút megelőző években Anglia sörszagú pubjai már tele voltak fából készült darts táblákkal. Bár akkor még a kutya sem hívta így, a sportág lassan fejlődésnek indult, a fa táblákat agyagból majd növényi rostokból készültek váltották fel, aztán a hetvenes években megjelentek az elektromos, csengő-bongó műanyag táblák is.

Ma a darts egy világszerte ismert, milliókat vonzó és ennek megfelelően igencsak jövedelmező sportág, óriási showműsorok keretében csapnak össze a legjobb játékosok, a tornák összdíjazása milliókban mérhető. Csak idő kérdése volt, hogy a darts egy olyan sportszerető városban is felbukkanjon, mint Dunaszerdahely. Garázsfalak és pincehelyiségek helyett már szervezett formában, komoly infrastruktúrával, profi hozzáállással működő klubélet formájában is játszható. Erről beszélgetünk Szigeti Gergellyel, a dunaszerdahelyi Cornisland Darts Club egyik alapítójával.

Fotó: Pomichal Krisztián

Miért pont a darts? Nem ment jól a foci?

(nevet) Hogyne menne, nagyon is szeretem még mindig. Igazából el sem tudnám pontosan magyarázni, hogy kötöttem ki a dartsnál. Esténként kapcsolgatva a tévét néha megnéztem egy-egy meccset az egyik magyar sportcsatornán, fogalmam sem volt, kik játszanak, csak tetszett, ahogy dobálnak. Marha jó hangja van egy „triplahuszasba” csapódó nyílnak.

Egy kellemes hang? Ennyi elég is volt?

Kicsit eltúlzom talán, de végülis igen. Otthon aztán elkezdtem dobálgatni, a többi jött magától. Azt azért tudni kell, hogy ezek steel dartsos, azaz fémhegyű nyíllal játszott meccsek voltak. Ma egyébként ez a sokkal népszerűbb szakág, a műanyag hegyű nyilakkal játszott, elektromos táblás verzió messze nem ilyen felkapott. Én sem szeretem, nem is játszottam soha. Ez egyébként vissza is üt néha, amikor például egy klubban vagy egy kocsmában meccselek.

Ezt hogy érted? Zavar a koncentrációban a zaj?

Az elektromos táblák sokkal hangosabbak, zenélnek meg minden. Én teljes csendben játszottam otthon, ezért még ma is előfordul, hogy megzavar a közönség zaja, vagy a pohárcsörgés vagy bármi ilyesmi. A profik hatalmas közönség előtt, nagy csinnadratta mellett játszanak, ők ezt tudják kezelni, nekem még ezen dolgoznom kell.

Nah várj, a dartshoz nem elég, ha egyszerűen pontosan tudsz dobni?

Bár elég lenne (nevet). Azt szokták mondani, hogy egy jó dartsos eredményeinek kábé 40%-t teszi ki a tényleges technikai tudás. Hogyan fogja a nyilat, hogyan céloz, milyen a dobóstílusa, ilyesmik. A másik hatvan egyrészt a mentális felkészülés, másrészt a matek. Nagyon sokat tud számítani, hogy az ember mennyire bírja a stresszt, milyen fejjel áll a tábla elé. Magamon is észreveszem, ha éppen rossz passzban vagyok, ki tudok kapni olyan játékosoktól is, akiket egyébként simán vernem kellene. Ugyanez persze igaz fordítva is, ha egy erős ellenféllel szemben felspannolom magam, nagy kedvvel játszom, akkor csak úgy repdesnek a száznyolcvanak meg a magas kiszállók a legek végén.

Parancsolsz?

A leg az egy kört, játszmát jelent. A háromszor tripla húszas dobás, az a száznyolcvan, a legmagasabb elérhető pontszám. Általában 501-ről haladunk lefelé, aki előbb eléri a nullát, az nyer. Ez a darts lényege tulajdonképpen. A magas kiszálló azt jelenti, hogy magas pontszámról zárod le a játékot. Itt jön képbe a matek is. Mondjuk, ha 132 pontod van, onnan többféleképpen is befejezheted a leget.  Két tripla húsz, meg egy dupla hatos. Oké, de mi van, ha egy-egy nyilad elcsúszik, akkor mit érdemes dobnod? A jó játékosoknak több száz ilyen forgatókönyv van a fejében, nagyon sokat számít egy-egy meccsen, mennyire jól taktikázol azzal, melyik mezőkre dobsz. Ha rossz helyen kezded el a kiszállót, könnyen lehet, a végén pont te hozod helyzetbe az ellenfelet.

Képgalériánk:
Fotó: Pomichal Krisztián

Kötelező kérdés, de muszáj feltennem. Honnan jött a klub ötlete?

Egy ideje dobálgattam már otthon, sőt két versenyem is volt már, amikor láttam, hogy valaki darts versenyt rendez az egyik szerdahelyi pubban, ez volt az első Szent Patrik kupa. Gondoltam, megnézem, de senkit nem ismertem a játékosok közül. Emlékszem az egyik csoportmeccsen megdobtam egy nyolcvanas kiszállót, két dupla húszasból. Hátulról valaki beszólt, hogy „Nah Karcsi, megvan az ellenfeled!”. Fogalmam nem volt, ki az a Karcsi. Ma meg ott tartunk, hogy Stefankovics Karcsi nagyon jó barátom lett, együtt visszük a darts klubot, megszerveztük a második Szent Patrik kupát, a Cornisland Darts Opent 55 résztvevővel, együtt járunk versenyekre Győrbe, Újvárba meg még jópár helyre, és ősztől közösen szervezzük a dunaszerdahelyi darts ligát is, ez lesz a Cornisland Darts League. Többen segítenek a szervezésben, kitöltené az interjút, ha mindenkit felsorolnék, de Bugár Sándor klubtársunk nevét még mindenképp megemlíteném hozzáállása és elhivatottsága miatt. Szóval szeptember elején indulunk, kéthetente minden csütörtökön lesznek a fordulók, az egyik helyi étteremben kaptunk egy termet, van 8 táblánk, meg egy csomó lelkes versenyzőnk.

Karcsit végül sikerült legyőznöd?

Karcsi barátom az egyik legjobb játékos a környéken, de képes meglepően gyatrán játszani a leggyengébb ellenfelek ellen is, és vice versa. Akkor is egy ilyen napja volt, épp, hogy bebukdácsolt a döntőbe, ott aztán játszottunk egy szuper meccset, amit végül sikerült behúznom. Máskor meg simán laposra ver, lehet, azért vagyunk ilyen jóban. Meg persze azért, mert összeköt minket a közös cél, hogy csináljunk egy szuper darts klubot Dunaszerdahelyen.    

0 HOZZÁSZÓLÁS