lapajánló
Sodródó magyar szavazók, a 30 ezüst ára és a lélek csillanása
Magyar7 - 17. száma
2018. november 15., 15:07

Nemzeti bajnokságok északon és keleten

Az UEFA ötvenöt tagországa közül csupán egyetlenben nem rendeznek nemzeti bajnokságot, Liechtensteinben. A többi ötvennégyben minden évben megküzdenek a bajnoki címekért, hol őszi-tavaszi, hol tavaszi-őszi leosztásban. Tizenhárom országban az utóbbi rendszerben játszanak. Közülük csupán Grúzia esetében nem ismerjük a bajnok kilétét.

tél foci
Fotó: TASR

Néhány évvel ezelőtt még Szlovákiában is felmerült annak lehetősége, hogy az első osztály küzdelmei tavasszal kezdődjenek, és valamikor késő ősszel, november közepén vagy végén fejeződjenek be. A pályák minősége, használhatatlansága, illetve az időjárás voltak az okok, amelyeket emlegettek, mondván, ezek miatt érdemes lenne átállni a szlovák viszonyok számára jobban megfelelő tavaszi és őszi lebonyolítású bajnoki rendszerre.

Azóta mintha nagyot fordult volna a világ, az ötlet a feledés homályába merült, a pályák minősége is mintha javult volna, az időjárást pedig ne is említsük. Sőt, azóta az oroszok is átálltak az őszi-tavaszi rendszerre, tehát még a kemény orosz fagyokban is fociznak, hátha több sikert érnek el az orosz klubok az európai kupasorozatokban.

Svéd, fehérorosz és norvég liga

A legmagasabban rangsorolt liga, ahol tavasztól őszig játszanak, a svéd. A 2018-as Allsvenskan győztese a stockholmi AIK lett, amely kilenc év után ünnepelhetett ismét. A solnai – Stockholm külvárosa – alakulat tizenkettedik bajnoki címét aratta idén fennállásának 127 éve alatt – a fociklub 122 éve létezik a klubon belül. Rikard Norling vezetőedző 2013 után ismét aranyhoz segített egy csapatot, öt éve a Malmővel diadalmaskodott. A bajnoki cím sorsáról az utolsó forduló döntött a hétvégén. Az AIK Kalmarban lépett pályára, és 0:1-re győzött. A fővárosiak üldözője, a Norrköping eközben a göteborgi Häcken otthonában nyert szintén 0:1-re. Az AIK ezzel megtartotta a kétpontos előnyét, és harminc meccs alatt 67 pontot bezsebelve lett bajnok. Egyszer szenvedtek csak vereséget az idény során, a Norrköping vendégeként 2:0-ra, igaz, otthon is csak döntetlenre futotta ellenük.

Fehéroroszországban természetesen a BATE Bariszav lett a bajnok. Az Európa-ligában a Vidit elverő sárga-kékek tizenötödször húzták be a bajnoki címet, sorozatban pedig tizenharmadszor végeztek az élen. A fehérorosz bajnokság még zajlik, de a BATE már korábban bebiztosította a sikerét. Kazahsztánban sorozatban ötödször lett első a Kleinheisler Lászlóval felálló Asztana FK, amely Európában évek óta rendszeresen bejut valamelyik kupasorozat csoportkörébe, idén az Európa-ligába és jelenleg is a csoportja élén áll. A 2018-as kazah bajnokságban, a Premjer-ligában, a második Kairat nem tudta megközelíteni a fővárosiakat, a 15 pontos előny jelentős a végelszámolásnál.

Norvégiában is a hétvégén dőlt el véglegesen a bajnoki cím sorsa. Az éllovas Rosenborg a Start otthonában nyert 0:1-re, míg a második helyen álló Brann a Kristiansund vendégeként 3:1-re kikapott. A bergenieknek két fordulóval a vége előtt 5 pontos hátrányuk volt, de ezzel a matematikai esélyük is elszállt az Elitserien megnyerésére, és visszacsúsztak a harmadik helyre a Molde mögé. Az RBK a huszonhatodik címét érte el, sorozatban pedig negyedik alkalommal. A trondheimiek idén menesztették a sikeredzőt, Kåre Ingebrigtsent, aki 2014 óta irányította a csapatot, három bajnoki címet aratva vele, júliustól pedig a holland Rini Coolen vezeti. A rekordbajnok az Európa-liga csoportkörében nem remekel, négy mérkőzés után pont nélkül áll.

A délieknél is rendszer van

Az északi országok mellett két délebbi is szerepel, amelyek a tavaszi-őszi rendszert választották. Az egyik Moldova, ahol 2018-ban sorozatban negyedszer nyert a rekordgyőztes Sheriff Tiraspol, története tizenhetedik bajnoki elsőségét ünnepelve ezzel. A moldovaiak 1992 után 2017 őszén álltak át az őszi-tavaszi rendszerről az évesre. Tavaly ősszel egy rövidített bajnoki idényt is lejátszottak, idén viszont már egy teljes tavasz-őszt. A huszonkét fordulós izlandi bajnokságot, amely április végétől szeptember végéig tartott, a reykjavíki Valur nyerte, megvédve ezzel a 2017-es címét. A „vadászsólymok” huszonkettedik sikerüket aratták. Finnországban a HJK diadalmaskodott a Veikkausliigában. A helsinki gárda 16 pontos előnnyel zárt az élen. A fővárosiak szintén címvédést hajtottak végre, és történetük huszonkilencedik aranyának örülhettek.

Írországban a finnhez hasonlóan október végén zárult a bajnokság, és a Dundalk együttese ünnepelhetett tizenharmadszor. Lettországban első bajnoki trófeáját hódította el a Riga FC, amely 2014-ben két fővárosi klub egyesüléséből jött létre. Észtországban a Nõmme Kalju nyert 2012 után másodszor. A tallinni klub veretlenül zárta a harminchat fordulós szezont. A litván bajnok 2017 után ismét a Sūduva lett, története során másodszor. A feröeri liga győztese a Havnar Bóltfelag lett – vagyis a HB –, amely huszonháromszoros rekordbajnok. A tórshavniak öt év után nyertek aranyat.

A grúz bajnokság december 8-án ér véget. A grúzok 2016 óta játszanak tavasz-ősz rendszerben 1991 után. A harminchat fordulós ligából még négy kör van hátra. A két tbiliszi együttes, a Saburtalo és a Dinamo harcol a bajnoki címért, de előbbi előnye nyolc pont, és először végezhet a tabella élén 1999 íródó története során.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.