2021. szeptember 28., 12:10

Nemcsak a 2020-as év, de az elmúlt 20 év teljesítményeit is értékelték - KÉPEKKEL

A rimaszombati székhelyű Járási Testnevelési Szövetség, amely a Rimaszombati és a Nagyrőcei Járás sportolóit tömöríti, Rimaszombatban adta át 2020-as elismeréseit, s amíg öt éve, az 50. alkalommal az elmúlt évtizedek legsikeresebb edzőit is díjazta, az 55. alkalommal az elmúlt 20 év legeredményesebb sportolóit jutalmazta emléklappal. Az 1967-ben indított ankét kiértékelésére évente más-más helyszínen kerül sor, általában a tavasz első napjaiban, de a koronavírus miatt az idei díjátadást őszre halasztották.

gömör
Galéria
+2 kép a galériában
A díjazott futballisták
Fotó: Gecse Attila

Bár évente nagyobb összeg jut a régió sportklubjaira, mégis egyre nehezebb versenyszerű sportolásra ösztönözni a fiatalokat. Egy-egy klub eredményes működéséhez elengedhetetlenül szükséges egy-egy fanatikus edző, sportvezető is, akik nemcsak az anyagiakat biztosítják be, hanem példát is mutatnak a fiataloknak.

A régióban is azok a sportágak működnek eredményesen, ahol vannak ilyen fanatikusok, s egyre nehezebb a nagyobb létszámú csapatsportágakat fenntartani, amelyek egyrészt anyagilag is jóval megterhelőek, másrészt legalább 15-20 aktív játékosra van szükségük.

Rimaszombatban és a régióban évek óta csökken a hadra fogható futballisták száma, a járási ligába az idén már csak öt csapat nevezett be (voltak évek, amikor a csapatok száma jóval meghaladta az ötvenet), de a rimaszombati és a tornaljai III. illetve IV. ligás fociklub sem remekel az új évadban. Előbbi már túl van egy edzőváltáson is, de ez sem használt, Miroslav Kéry védencei a hétvégén Karásznón kaptak egy sima hatost. A városban a női első ligás röplabdaklub is felfüggesztette a működését, egyedül a II. ligás jégkorongklub mutat felívelő tendenciát. A második éve tomboló koronavírus sem segítette az élsport működését, hisz szájmaszkban nem igazán lehet eredményes tevékenységet folytatni.

A régióban évek óta a küzdősportok és technikai sportok iránt mutatkozik érdeklődés, s főleg a diákoknál és a serdülőknél ezek a sportágak mutatnak fel országos eredményeket is.

gömör
Lévay Tibor
Fotó:  Gecse Attila

A taekwondo, a cselgáncs, az íjászat és az elmúlt években egy Szlovákiában alig ismert sportág, a chanbara szállította az országos, sőt a világraszóló eredményeket, az íjászatban a Lévay Tibor által vezetett Bástya Íjász Klub versenyzői, míg a chanbarában a Falcon Klub védnöksége alatt Figei Tibor vezetésével működő egyre nagyobb létszámú csapat szállítja az eredményeket. Pár éve Figei Tibor a chanbara őshazájából, Japánból hozta el a világbajnoki címet. Az idei ankét végeredménye is ezeket a több éves tendenciákat tükrözte, a diákoknál és a serdülőknél is egy-egy nyustyai taekwondós hölgy győzött Tímea Mórová és Ivana Kyseľová személyében.

A diákok mezőnyében a győztest két rimaszombati városi képviselő fia követte, a második Tomáš Kuvik (taekwondo), míg a harmadik a kerékpáros Roman Vaľo lett. A serdülőknél a győztest egy rimaszombati cselgáncsozó, Natália Gažová és a Bástya Íjász Klub versenyzője, Balogh Tamás követte a képzeletbeli dobogón. A felnőtteknél az idén az ún. technikai sportok képviselői domináltak, az első helyet egy testépítő, Roland Brosman érdemelte ki a tornaljai erőemelő Lázok Béla és a Baka Tamás-Farkas Orsolya táncospár előtt. Nincs hely itt felsorolni a helyezettek elismeréseit, mindannyian Szlovákia legjobbjai közé tartoznak, Lázok Béla a nagyszombati Európa-bajnokságon sem talált legyőzőre.

A csapatban több dobogós helyezés után ezúttal a dobogó legfelső fokára állhatott fel a Lévay Tibor által vezetett Bástya Íjász Klub,  akik 2020-ban összesen 249 éremig jutottak, ebből 177 csillogott a legfényesebben.

Az 55. jubileumi évfolyam alkalmat adott arra is, hogy a XXI. század eddig eltelt húsz esztendejének legsikeresebb gömöri sportolóit is értékeljék. Ha már 20 év, akkor 20 sportoló vehetett át elismerést, köztük a most is díjazott Figei Tibor (chanbara), Lázok Béla (erőemelés), Adam Cibuľa (testépítő), Baka Tamás és Farkas Orsolya (tánc), Radnóti Mihály (birkózás), Piszár József (futball), valamint in memoriam a cselgáncsozó Pálkovács Zoltán.

gömör
Baka Tamás átveszi a díjat
Fotó:  Gecse Attila
Különdíjat kapott két parasportoló, a taekwondós  Tomáš Mravec és Roman Farkaš, míg az internetes szavazást a rimaszombati Carmina Lovasklub versenyzője, Tamara Polláková nyerte. Az idén is átadták a Területi Labdarúgó-szövetség elismeréseit is, amelyet a nemrég 70 éves Danyi László, valamint Milan Špaček, Vaszily Béla, Bencső András, Kovács Gyula, Kovács Károly és Ján Oštrom vehetett át.
gömör
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.