2018. május 25., 09:11

Nadal jó esélyekkel indul a Roland Garroson, a nőknél a verseny többesélyes

A címvédő Rafael Nadal jó esélyekkel indul a 11. trófeájáért, míg a nőknél nincs igazi favorit a vasárnap kezdődő 117. francia nyílt teniszbajnokságon.

Rafael Nadal - Róma
Fotó: TASR

A világelső spanyol sztár tavaly egyedülálló bravúrként megcsinálta a "decimát" Párizsban, majd a US Openen begyűjtötte 16. Grand Slam-serlegét. Az idei salakszezonban megszerezte 11. elsőségét Monte-Carlóban és Barcelonában, majd Rómában is ő győzött. A 31 éves salakkirály 79/2-es győzelmi mutatóval büszkélkedhet a Roland Garroson, ahol tavaly pályafutása során harmadszor szettveszteség nélkül nyert Grand Slam-versenyt - erre rajta kívül csak a legendás Björn Borg volt képes.

A négyszeres döntős és 2016-os bajnok Novak Djokovic gyenge idényt tud maga mögött, miután tavasszal visszatért féléves könyöksérüléséből. A világranglista 22. helyére csúszott szerb néhány korai vereség után Rómában elődöntőt vívott Nadallal, és kérdéses, hogy a Garrosra milyen erőállapotban lesz. A megújulás igényét jelzi a belgrádi játékosnál, hogy szélnek eresztette teljes edzői stábját, még cipőszponzort is váltott, és újra régi trénerével, Marian Vajdával készül.

Ami a hiányzókat illeti, a januári Australian Open óta 20-szoros GS-bajnok Roger Federer ismét kihagyja a salakszezont, a tavaly Wimbledon óta harcképtelen Andy Murray januári csípőműtéte után a füvespályás idényben tér csak vissza. A tavaly U21-es világbajnok és az idei Australian Openen elődöntős dél-koreai Csung Hjeon bokasérülés miatt visszalépett, míg a Párizsban kétszer elődöntős Jo-Wilfried Tsonga térdműtét után lábadozik.

A svájci Stan Wawrinka - a Garros 2015-ös győztese - térdproblémái után még messze van a csúcsformától, és ugyanezt mondhatja el magáról a csuklósérülés után februárban visszatért japán Nisikori Kej is. A legjobbak közül a bolgár Grigor Dimitrov idén még nem nyert tornát, az argentin Juan Martin del Potro pedig jobbára kemény borításon jeleskedett. Komoly esélyessé lépett elő ugyanakkor a 21 éves Alexander Zverev, aki a top 20 legfiatalabbjaként harmadik a világranglistán. A németek büszkesége Münchenben és Madridban nem talált legyőzőre, a római döntőben pedig nagy csatában kapott ki Nadaltól. Ugyancsak messzire juthat az osztrák Dominic Thiem, aki kilenc eddigi tornagyőzelméből hetet salakon aratott, ráadásul a madridi negyeddöntőben könnyedén megverte Nadalt.

A nőknél a 23-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams szülési szabadsága után még nem versenyzett salakon az idén - jelenleg csak 453. a világranglistán -, a 2012-ben és 2014-ben bajnok Marija Sarapova pedig egy elődöntőig jutott el a tavasszal. A 2016-os győztes Garbine Muguruza egyelőre gyengélkedik salakon, a szintén volt világelső Angelique Kerber pedig combsérüléssel küszködik, és a 2016-os US Open óta csupán egy tornát nyert meg.

A 2014-ben és 2017-ben döntős román világelső, Simona Halep viszont remek formában van, és megszerezheti első GS-címét, mint ahogy favoritként emlegetik a római címét megvédő Jelina Szvitolinát is, aki már negyedik a WTA-rangsorban. A 23 éves ukrán idén három tornát nyert, és nem mellékesen már megérezte a siker ízét Párizsban: 15 évesen junior bajnok lett.

Magyar részről a tavaly a nyitókörben búcsúzott Babos Tímea a világranglista 37-edikjeként ezúttal is alanyi jogon főtáblás, első ellenfele a spanyol Lara Arruabarrena (95.) lesz. A férfiaknál a 60. helyen álló Fucsovics Márton életében először kezd a Garros főtábláján, méghozzá a kanadai Vasek Pospisil (88.) ellen. A selejtezőben Balázs Attila is szerencsét próbált, de csak az első fordulóig jutott.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.