lapajánló
Sodródó magyar szavazók, a 30 ezüst ára és a lélek csillanása
Magyar7 - 17. száma
2023. augusztus 6., 12:26

Multisport para Eb: Nyolc sportágban 19 magyar Rotterdamban

Nyolc sportágban 19 magyar indul Rotterdamban az első alkalommal sorra kerülő multisport para Európa-bajnokságon, amely hétfőn kezdődik és augusztus 20-ig tart.

Sportlövészet
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

A Magyar Paralimpiai Bizottság közlése szerint az eseményen 45 ország mintegy 1500 parasportolója verseng tíz sportágban az érmekért, a paralimpiai kvótákért és a kvalifikációs pontokért.

Az Európai Paralimpiai Bizottság elképzelései szerint

a multisport Eb új mérföldkövet jelent a fogyatékos sportmozgalom számára.

A négyévente megrendezésre kerülő eseménnyel minél több emberhez szeretnék eljuttatni a parasport hírét.
A kontinensviadalon a magyarok bocciában, csörgőlabdában, íjászatban, cselgáncsban, kerekesszékes teniszben, kerékpárban, sportlövészetben és tollaslabdában lesznek érdekeltek.

A bocciásoknál egyéniben Nagy Vivien (BC2), Szabó Alexandra (BC4) és Berkes Gergő (BC4) indul, Szabó és Berkes párosban is nevezett. Minden sérültségi kategória aranyérmese országkvótát szerez a jövő évi, párizsi paralimpiára.

A magyar csörgőlabda-válogatott a selejtezők során Svédországgal, Olaszországgal és Bulgáriával mérkőzik meg.

A Bukta Gábor, Bélafi Szilárd, Majzik Zsolt, Orbán Roland, Ruzsa Zoltán összeállítású együttesnek nem lesz egyszerű dolga a ranglistán előtte álló riválisokkal szemben.

Íjászatban Magyarországot a paralimpiai ötödik Gáspár Tamás fogja képviselni. A Nagy-Britanniában élő és ott készülő paraíjász a W1-es kategóriában indul, az Európa-bajnoki cím mellé itt is kvóta jár.

A láttássérült dzsúdósok versenyein a tatamira nyár elején visszatért Burányi Flórának, valamint Fóris Norbertnek lehet majd szurkolni és a kerekesszékes teniszezők között is ott lesz egy visszatérő paralimpikon, Németh Roland. A riói küldöttség tagja az elmúlt időszakban kezdte újra a felkészülést és több rangos nemzetközi versenyen is jó eredményt ért el. Csapattársa, Farkas Attila is ütőt ragad Hollandiában. A tenisztorna abszolút győztesei országkvótát szereznek a 2024-es paralimpiára.

Közvetlenül a világbajnokságról utaznak Rotterdamba a kerékpározók, így a paralimpikon Wermeser Zsombor is, aki Glasgowban hangolódhat az Eb-re.

A 25 éves sportoló vezetésével a magyar kerékpárcsapat előkelő helyen szerepel a paralimpiai kvalifikációs ranglistán, így a sportág már egy országkvótát be is zsebelt a jövő évi paralimpiára. Wermeser mellett Bók László képviseli a magyar színeket ebben a sportágban.
A sportlövőknél három magyar induló lesz. A paralimpiai bronzérmes Dávid Krisztina és a fiatal Rescsik Csaba már tavaly országkvótát szerzett a párizsi paralimpiára, a válogatott a paralimpikon Gurisatti Gyulával egészül ki. A sportlövőknél a kategóriák első helyezettjei kvótát szerezhetnek.

A paralimpiai program legfrissebb sportága, a tollaslabda a tokiói játékokon debütált, Magyarországot egyedüli sportolóként Kertész Róbert képviseli majd Hollandiában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.