2018. szeptember 25., 09:06

Modrics az év játékosa a FIFA-nál is, Szalahé a Puskás-díj

A Londonban megrendezett FIFA-gálán Luka Modrics lett az év férfi labdarúgja. A tizedik alkalommal átadott Puskás-díjat a Liverpool egyiptomi támadója, Mohamed Szalah nyerte meg.

FIFA 2018 - év legjobbjai - Luka Modrič
Galéria
+8 kép a galériában
Fotó: TASR

A FIFA londoni gáláján népes magyar küldöttség vehetett részt. Az MLSZ elnöke Csányi Sándor hivatalból, de a szövetség képviseletében a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya, Marco Rossi, valamint Róth Antal utánpótlás szakágvezető is részt vett a londoni gálán.

A Royal Festival Hallban megrendezett gálán tizedik alkalommal adták át a Puskás-díjat is, melynek keretében a Puskás Akadémia képviselői is meghívást kaptak a FIFA-gálára. A felcsúti akadémiát Mészáros Lőrinc klubelnök, Jakab János a felügyelő bizottság elnöke és Spandler Csaba a Puskás Akadémia saját nevelésű játékosa képviselte. A gálára meghívást kapott Orbán Viktor a Puskás Akadémia alapítója, de nem tudott részt venni a gálán.

A gála első elismerését, az év legszebb góljának járó Puskás-díjat az egyiptomi Mohamed Szalah vehette át, aki nagy meglepetésre nyerte meg a díjat. A Liverpool támadója tavaly decemberében a Merseyside derbin szerzett egy bombasztikus találatot a városi rivális Everton ellen hóesésben. A találat Bale és Cristiano Ronaldo ollózós gólját is megelőzte, az egyiptomi ugyanis a szavazatok 38%-át szerezte meg.

Az év legjobb férfi edzője a francia válogatottal világbajnoki címet szerző Didier Deschamps lett. A francia szakember az előző évben szintén győztes francia Zinedine Zidane-t előzte meg a gálán. A nőknél ezt az elismerést Marozsán Dzseniferék edzője, Reynald Pedros nyerte meg, megelőzve az Ázsia-bajnokságot megnyerő japán válogatottat irányító Takakura Aszakót és a holland kapitányt, Sarina Wigmant.

A legjobb kapusnak járó elismerést a nyáron Real Madridba igazoló, belga válogatott Thibaut Courtois vehette át. A belga hálóőr a francia világbajnok Lloris-t és a dán Kasper Schmeichelt előzte meg a szavazáson.

A legjobb szurkolótábor díját a perui szurkolók nyerték. Nem véletlenül: több mint 40 ezren látogattak ki ugyanis a világbajnokságra, hogy válogatottjukat buzdítsák, és az egyik legjobb atmoszférát teremtették a helyszínen.

A gálán jelentették be FIFPro év legjobb tizenegyét, melyben három világbajnok és öt BL-győztes kapott helyet:
David de Gea (Manchester United) – Dani Alves (PSG), Raphaël Varane (Real Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid), Marcelo (Real Madrid) – Luka Modric (Real Madrid), N’Golo Kanté (Chelsea), Eden Hazard (Chelsea) – Lionel Messi (Barcelona), Kylian Mbappé (PSG), Cristiano Ronaldo (Real Madrid, Juventus)

A gála egyetlen magyar jelöltje, Marozsán Dzsenifer az év legjobb női játékosa díjért szállt harcba, a díjat végül azonban a brazil Marta zsebelte be. A férfiaknál a horvát Luka Modrics nyerte az év legjobbja díjat, megelőzve korábbi klubtársát a portugál Crisitano Ronaldót, valamint a liverpooli gólzsákot Mohamed Szalahot.

Didier Deschamps, az év edzője
Didier Deschamps, az év edzője
Fotó:  TASR

FIFA 2018 - év legjobbjai - Luka Modrič
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.