2018. szeptember 9., 12:08

Királyhelmec büszkesége: Helmeczi Tibor testépítő az Arnold Classicra készül

Helmeczi Tibor maga is meglepődött, amikor a minap egy internetes sportújságból arról értesült, hogy a testépítők Mens Physique kategóriájában a tavaszi szezon végén a 35. helyezést érte el.

Helmeczi Tibor testépítő

Ez azért jelent rangot, mert a világranglistán 452-en szereztek pontot, és a szövetségek összegzése alapján ő lett Szlovákiában a 2. legjobb. Ráadásul úgy, hogy az első helyen végző versenytársa kettővel több nemzetközi versenyen vett részt, márpedig egy sikeres versennyel akár 20 helyet is lehet javítani a rangsorban. Az is kiderült, hogy a világ 10 legjobbja automatikusan megkapja a profikártyát, illetve jelentős pénzjutalomban is részesül. Helmeczi Tiborral, Királyhelmec büszkeségével beszélgettünk.

Ha jól tudjuk, komoly tervekkel készülsz a következő szezonra.

Így van, ezért idén ősszel nem fogok versenyezni: teljes gőzzel a 2019-es szezonra szeretnék összpontosítani. Miután 193 cm magas vagyok, a végtagjaimon hosszabb tapadást kívánnak meg az izmok, aminek a kialakítása időigényes. Most ezzel szeretnék elsősorban foglalkozni, mert ha több lesz az izom, ez a plusz feltétlenül megtérül. A versenyek során esztétikai és szimmetriai szempontból is előnyt élvezek majd. Pillanatnyilag 112 kg-ot nyomok, ebből viszont fogyasztanom kell, az ideális versenysúlyom 100-101 kg.

Verseny előtt mikor kezdődik el az igazán kemény munka?

12 héttel, azaz 3 hónappal korábban. Az a leggyilkosabb időszak. Pillantnyilag egyedül edzek egy királyhelmeci pincehelyiségben a saját padjaimon, illetve súlyaimmal heti 4-5 alkalommal. Ez az edzésszám a 12 hét folyamán heti 14-re emelkedik, minden reggel és este. Azt az elvet vallom, hogy minimális pihenők mellett maximális súlyokat kell emelni. Nyilván az is igaz, ahogyan nőnek a súlyok, úgy nő a pihenők hossza is. De hogy visszatérjek az eredeti kérdéshez: az Arnold Classic nemzetközi versenyen való részvétel az első számú célom. Ki ne szeretne egyszer találkozni a névadóval, Arnold Schwarzeneggerrel?! A többi versenyről még nem tudok konkrétumokat, hiszen minden év februárjában jelenik meg a versenynaptár, csak annak ismeretében lehet a szezont megtervezni. De 2019-ben mindenképpen szeretnék egy profikártyát, azaz a legjobb 10 közé bekerülni.

Hány versenyen kell ehhez nagyon jól szerepelned?

Szerencsével akár egyetlen verseny is meghozhatja ezt a sikert, de általában 2-3 versenyen kell az első vagy második helyen végeznem.

Még a pályafutásod elején tartasz, s tudom, addig akarsz versenyezni, amíg az boldoggá tesz. De megfogalmazódtak-e már benned esetleg a távolabbi jövő lehetőségei?

A kérdés természetesen foglalkoztat, egészen bizonyos, hogy idővel szeretnék gyerekekkel is foglalkozni, akár egy könyvet írni az egészséges táplálkozásról, de a testnevelési főiskola elvégzésének lehetőségével is kacérkodom. Ezek azonban még esetlegesek, az viszont bizonyos, hogy az elért eredményeimnek köszönhetően most nagyon boldog vagyok.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.