2018. május 12., 20:45

Kikapott a DAC az ősi riválistól

A szlovák élvonalbeli bajnokság (Fortuna Liga) 31. játéknapján a dunaszerdahelyi MOL Arénában telt ház előtt rendezték meg a szezon rangadójának kikiáltott DAC-Slovan mérkőzést.

201611201637130.DAC_1-7.jpg
Egy kis történelem

Idén 54. mérkőzésére készülhetett a két ősi rivális, mely több mint egy futballmérkőzés a derbi múltját ismerve. A legelső derbire 1988 októberében került sor a Slovan otthonában. Az eddigi 53 mérkőzésen összesen 142 gólt született, a legtöbb gólt hozó mérkőzésre pedig 1996-ban került sor, melyet a Slovan 7:1-re nyert meg.

Legutóbb a Disznólegelőn szenvedett kétgólos vereséget a DAC, míg a legutóbbi Dunaszerdahelyen rendezett mérkőzésen a sárga-kékek hátrányból fordítva a hajrában verték meg a pozsonyiakat 2-1-re.

A dunaszerdahelyi együttes nem volt könnyű helyzetben a mérkőzést megelőzően, hiszen több kulcsemberét is nélkülöznie kellett: a Nagyszombat elleni rangadón kiállított Kalmár Zsolt és Tomáš Huk nem léphetett pályára. Ami Kalmár helyzetét illeti: ő biztosan nem szerepelhet már a DAC színeiben ebben a szezonban, ugyanis háromhetes eltiltással sújtotta a fegyelmi bizottság a Nagyszombat elleni piros lapját követően. 

"Harcoljatok Európáért!"

Remek hangulat fogadta a csapatokat a telt házas dunaszerdahelyi MOL Arénában, ahol a hazai nézők fergeteges hangulatot teremtettek. A találkozó elejét jobban kezdte a DAC és a 6. percben Davis pontrúgását követően Bayo került ziccerbe, gyengére sikeredett lövése kis híján így is a Slovan hálójában kötött ki, az egyik pozsonyi védő a gólvonalról tisztázott.

A 10. percben a Slovan előtt is gólszerzési lehetőség adódott, Holman Dávid távoli próbálkozását Macej tolta szögletre. A 19. percben a pozsonyi együttes kapuja előtt Bayo szerzett labdát, ami után óriási ziccerben találta magát az elefántcsontparti támadó, lövését azonban óriási bravúrral Šulla hárítani tudta. A hazai publikum a dunaszerdahelyi együttest biztatva rázendített és elkezdett zúgni a Harcoljatok Európáért! A 34. percben Bajrič szabálytalansága után ígéretes helyről végezhetett el szabadrúgást a DAC, Ljubičič lövése azonban elakadt a pozsonyi sorfalban.

A sárga-kékek támadó kettőse, Bayo és Vida helyenként komoly gondokat okozott a pozsonyi védelemnek. A 37. percben ismét Bayo került helyzetbe, de kiszorított helyzetből nem tudta a kapus mellett elrúgni a labdát. Az első félidő utolsó percében érkezett a hidegzuhany a hazai együttes számára, Holman Dávid szögletét követően Božikov elszakadt védőjétől és a jobb alsóba fejelt. Macej nem érhette el a bolgár védő hajszálpontos fejesét. 

Erik Pačinda is pályára lépett - mindhiába

A második játékrész elején a vendégek változtattak és Rabiu helyén De Kamps lépett pályára. Nagyobb lett az iram, az 54. percben Bayo elől az utolsó pillanatban mentett az első gól szerzője, Božikov. Majd a beadást követően ismét az elefántcsontparti került helyzetbe, azonban a Slovan kapuja fölé bólintott.

A mérkőzés 56. percében a hazaiak védelme elaludt és Šporar került ziccerbe, a pozsonyiak szlovén támadója már Macej mellett is eltolta a labdát, azonban kisodródott és nem tudott a hálóba találni. 

A 69. percben Marco Rossi újabb cserére szánta el magát és húsz percet adott a sérüléséből felépülő Erik Pačindának. A hajrában a Slovan egyre többet tördelte a játékot: a pozsonyi játékosok többet foglalkoztak az időhúzással, mint a játékkal, de az idő nekik kedvezett.

Óriási izgalmak várhatók az utolsó fordulóban

Kilenc perccel a vége előtt Ljubičič gyenge próbálkozását könnyedén hárította Šulla. A hajrában hiába helyezett nyomást a vendégek kapujára a DAC, a pozsonyiak remekül védekeztek. A ráadás perceiben Pačinda beadása után Bayo fejelte le a labdát, majd Divković lövése után a kapufát találta el a labda, a kipattanót pedig nem sikerült a hálóba juttatni, ez pedig a mérkőzés utolsó gólszerzési lehetősége volt.

A szlovák bajnokság utolsó fordulójában óriási izgalmak várhatók, ugyanis a Zsolna kiütötte a már bajnok Nagyszombat együttesét és versenyben maradt a nemzetközi indulást jelentő pozicíóért. A DAC az utolsó fordulóban a Rózsahegy otthonában vendégeskedik, míg a Zsolna a Slovan otthonában lép pályára.

FC DAC 1904 Dunaszerdahely – Slovan Bratislava 0-1 (0-1)
Helyszín: MOL Aréna, Dunaszerdahely Vezette: Ziemba
Gólszerzők: Božikov (45+1.)
Sárga lapok: Ljubičič (31.), Pambou (82.), Koštrna (85.) ill. Bajrič (33.), De Kamps (60.), Sekulič (87.)
DAC: Macej – Zahumenský, Šatka, Koštrna – Ljubičič,  Davis, Pambou, Herc (Divkovič 61.), Živkovič (Almási 82.) – Vida (Pačinda 69.), Bayo.Vezetőedző:M.Rossi
Slovan: Šulla – Sekulič, Božikov, Čikoš, Bajrič – Nono – Rabiu (De Kamps 46.), Holman (Cmiljanič 71.) – Hološko (Saláta 80.), Šporar, Moha. Vezetőedző: Ševela
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.