Kiderült, miért tiltották el Pars Krisztiánt: ezt a szert használta

ma7 2019. január 07., 09:10

Kiderült, amit eddig az atléta doppingvétségével kapcsolatban még nem tudtunk: az olimpiai bajnok kalapácsvető, Pars Krisztián kokainnal bukott meg tavaly áprilisban egy doppingellenőrzésen.

Fotó: TASR

Parst 2018. január 13-án egy szombathelyi kisebb versenyen "kapcsolták le" a doppingellenőrök, ám az eset érdekessége, hogy nem azért mentek ki, hogy az olimpiai bajnok kalapácsvető ellenőrizzék. De ha már ott voltak, gondolták, miért ne ellenőrizzék őt is. Ekkor még maga Pars Krisztián sem sejtett semmi rosszat. 

Aztán áprilisban jött a hír, hogy a dobóatlétát 2019 júliusáig mindennemű sporttevékenységtől eltiltották, miután tiltott szert találtak a szervezetében.

A tiltólistán szereplő szerről ekkor még csak azt lehetett tudni, hogy nem alkalmas közvetlen teljesítményfokozásra, és versenyidőszakon kívül került a sportoló szervezetébe, aminek azért van jelentősége, mert kizárólag versenyidőszakban minősül tiltottnak. 

Ez a bizonyos tiltott szer pedig a kokain volt – az információt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) által létrehozott doppingellenőrző szövetség, az Athletics Integrity Unit (AIU) oldalán az ugytudjuk.hu vette észre. Mivel korábban Parsnak nem volt doppingesete és mostani felelősségét is rögtön elismerte, az IAAF  másfél éves eltiltást szabott ki rá.

A büntetése 2019. július 12-ig szól, eszerint július 13-án már versenyezhet.

Forrás: nso.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS