2019. szeptember 29., 18:10

Kassáról indult megdönteni a világcsúcsot

A magyar atlétika napjainkban nem tartozik a világ élvonalába, noha időnként vannak kiemelkedő egyéni teljesítmények, amelyek megdobogtatják az ember szívét. Nem készítettem ugyan pontos statisztikát, de a legtöbb olimpiai érmet – köztük több aranyat is – valószínűleg a magyar dobóatléták szerezték. Köztük van két felvidéki származású sportember is: a kassai Németh Imre és a szenci Csermák József, mindketten kalapácsvetők.

nemeth-imre-a-dobokorben.jpg
Galéria
+4 kép a galériában

Ezúttal Németh Imrét szeretném közelebbről bemutatni, aki 102 évvel ezelőtt, 1917. szeptember 23-án látta meg a napvilágot. Az első világháborút követően néhány év múlva a Németh család Budapestre költözött, Imre itt végezte iskoláit, közben az atlétikával ismerkedett.

Annak ellenére, hogy nem volt dobóatléta-típus, diszkoszvetéssel, súlylökéssel és kalapácsvetéssel egyaránt próbálkozott, sőt hazai versenyeken mindhárom versenyszámban elindult. A legsikeresebbnek a kalapácsvetésben bizonyult, ami talán annak is volt köszönhető, hogy egy új dobási módot alakított ki magának.

Háromszor döntötte meg a világcsúcsot (59,02 m – 1948. július 14. Tata; 59,57 m – 1949. szeptember 4. Katowice; 59,88 m – 1950. május 19. Budapest), 12-szer szerzett magyar bajnoki címet ebben a számban, és 1948-ban a londoni nyári olimpiai játékokon aranyérmet szerzett 56,07 méteres dobásával. 1947-től a Budapesti Vasas versenyzője volt egészen visszavonulásáig.

Londonba nagy esélyesként érkezett, hiszen első világcsúcsát két héttel korábban, a tatai edzőtáborban érte el. Szepesi György, aki akkor a rádióban közvetített az olimpiáról, évekkel később így emlékezett arra a forró szombat délutánra:

A kalapácsvetés döntője késett. Fél négyre hirdették, egy órával később épp’ hogy elkezdődött. 53,59, közölte a bemondó Németh Imre első kísérlete után. Ez bizony enyhén szólva is közepes eredmény volt, méterekkel rövidebb Imre Tatán elért 59,02-es világcsúcsánál. A lelátó sarkában kis magyar tábor foglalt helyet. Ők természetesen csakis a kalapácsvetést figyelték. Imre, Imre rá-rá hajrá!, hangzott a biztatás abból az irányból. Nem hangzott hiába! A hirdetőtáblán a verseny végén ez jelent meg: 1. Nemeth Hungary, 56,07, 2. Gubijan Yugoslavia 54,27, 3. Bennett USA 53,73. Pályafutásom első magyar olimpiai bajnokságát közvetíthettem. Gyönyörű, csodálatos érzés volt.

Ezt az érzést az sem rontotta el, hogy az eredményhirdetésre még sokáig kellett várni, mert állítólag nem találták a magyar zászlót a stadionban.

Németh Imre az 1952-es helsinki olimpián is elindult (akárcsak Londonban, ezúttal is ő vitte a magyar zászlót a megnyitón), de ott csak a dobogó 3. fokára állhatott. Vigasztalhatta viszont a tudat, hogy tanítványa, Csermák József lett a bajnok, mégpedig új világcsúccsal, elsőként jutva túl a 60 méteres bűvös határon (60,34 m).

A további években is aktívan versenyzett, miközben kinevezték az akkoriban épült Népstadion igazgatójává. Ezt a feladatát is becsülettel ellátta 27 évig. Feljegyezték róla, hogy egyszer valaki telefonon kereste az igazgatóságon, mire a titkárnője ezt mondta a kagylóba:

A főnök elvtársat nem tudom kapcsolni, mert éppen most lépett a dobókörbe.

A Németh családban nem ő volt az egyetlen olimpikon. Fia, Németh Miklós négyszer indult az ötkarikás játékokon, 1976-ban a montreali olimpián 94,58 méteres világcsúccsal lett aranyérmes gerelyvetésben. Németh Imre 1960-ban hagyta abba az aktív versenyzést, de 1989. augusztus 18-án bekövetkezett haláláig különböző tisztségekben sportvezetőként szolgálta a magyar atlétika és olimpiai mozgalom ügyét.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2019/39. számában.

nemeth-imre-a-dobokorben.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.