2018. október 8., 08:56

Interjú Urblík Józseffel: el tudtam volna képzelni, hogy a DAC-ban folytatom

Az ipolysági Urblík József Nyitrán nevelkedett, majd Csehországba igazolt, ahonnan bekerült a szlovák U21-es válogatottba. Idén nyáron klubot váltott, cseh csapata a dunaszerdahelyiekkel nem tudott megegyezni, végül pedig a Puskás Akadémiába igazolt. A fiatal felvidéki tehetséggel beszélgettünk.

Urblík József
Fotó: pfla.hu

Ifjúsági éveidet a Nyitra korosztályos csapataiban töltötted, majd 17 évesen és 93 naposan debütáltál az élvonalban. Hogyan értékeled bemutatkozásodat a felnőttek között?

Nagyon örültem, amikor 17 évesen debütálhattam a szlovák élvonalban annak ellenére, hogy a csapatunk kiesésre állt akkoriban és sajnos csak két meccset tudtam lejátszani.

Ezt követően robbantál be a nyitrai csapatba, ám kiestetek az élvonalból, később sérülések is hátráltatták a pályafutásod. Mennyire volt nehéz ez az időszak?

Minden focistának a pályafutása során a legnehezebb az, amikor sérült. Velem is így volt ez, sok sérülésen vagyok túl, de úgy érzem ez még erősebbé tett.  

A nyitrai vezetőség új szerződés kínált, de inkább új kihívást keresve a cseh Jihlava együtteséhez igazoltál. Mesélj egy kicsit arról, miért ezt a lehetőséget választottad?

A válasz nagyon egyszerű, az edző Michal Hipp által kerültem Csehországba, mivel ő edzett engem Nyitrán is. Nagyon jó kapcsolatot ápolok a trénerrel és ő vitt magával Jihlavába is.

Idén nyáron a MOL Vidi és DAC együttese is szóba került, végül azonban a Puskás Akadémiához igazoltál. Mi volt, amivel a felcsútiak meggyőztek, illetve a beilleszkedésed hogyan sikerült a Puskásnál?

Igen, már úgy volt, hogy a Videotonba szerződök, de sajnos az orvosi vizsgálatokon láttak valami problémát a térdemmel emiatt nem sikerült átigazolni a magyar bajnokhoz. A DAC nem tudott megegyezni a Jihlavával, míg a Puskás Akadémia dűlőre jutott a cseh csapatommal, így egy nap leforgása alatt már Felcsúton is találtam magam.

Édesapád is kiváló futballista volt. A családban hogyan állnak eddigi sikereidhez és milyen tanácsokkal látnak el a jövőt illetően?

Gyerekkorom óta édesapám volt a példaképem és az ő nyomdokaiba akartam lépni. A családom és barátaim mindenben támogatnak es mindenben számíthatok rájuk. 

Magyar családból származol. Korábban felmerült, hogy magyar válogatott is lehetsz, de végül a szlovák U21-es válogatottban mutatkoztál be. Miért a szlovák válogatottat választottad?

Igen, volt ilyen lehetőség is, de semmi konkrét ajánlatot nem kaptam a magyar részről. A szlovákok meghívtak és nem volt min gondolkoznom.

Legutóbb a szlovák U21-válogatott keretében is ott voltál Dunaszerdahelyen az olaszok ellen, majd az izlandi selejtezőn a keretbe nem kerültél be. Mi lehetett ennek az oka?

A cseh másodosztályból kerültem be a válogatottba. Persze mindenki játszani akar, a keret azonban nagyon erős. Vannak játékosok, akik profi klubokban játszanak és az edző így döntött, én ezt elfogadtam.

Ha választhatnál melyik topbajnokságban próbálnád ki magad?

Az álmom mindig is a spanyol liga volt.  

Ha lenne lehetőséged, Nyitrára térnél vissza vagy inkább a fantasztikus szurkolótáborral rendelkező DAC-ot választanád?

Nyitrán nagyon jól éreztem magam 13 éves korom óta, de a közeljövőben nem tudnám elképzelni Nyitrán a pályafutásomat. A DAC-ról csak annyit, hogy volt ilyen lehetőség is, de nem tudtak megegyezni a Jihlavával. El tudtam volna képzelni, hogy ott folytatom, de nem jött össze.

Az elmúlt hetekben a kupában és a bajnokságban is sikerült a bemutatkozás, hogyan sikerült a debütálás az új csapatodban?

Az első meccsem a Puskásban egy kupamérkőzés volt, de kellemesen csalódtam a komáromiakban, mert nagyon jól fociztak nem volt könnyű dolgunk. Sikerült nyerni 3-1-re és tovabbjutni. Ott védekező középpályást játszottam. Jól éreztem magam a pályán és örültem, hogy végre debütálhattam. A bajnokságban sajnos csak 43 percet játszottam eddig, de bízom benne, hogy minél tovább leszek a csapattal, annál többet fogok játszani és szeretnék bekerülni a kezdőbe. Úgy gondolom, nagyon jó kis csapatunk van és végre elkezdjük gyűjtögetni a pontokat.

Mit tartasz a legnagyobb erősségednek?

Technikás játékosnak tartom magam.

Milyen célokat tűztél ki az idei szezonra?

Annyit üzenek, hogy mindig a legjobbat szeretném magamból kihozni, és minél hamarabb bekerülni a kezdőcsapatba.

Mit tartasz eddigi pályafutásod legnagyobb sikerének?

Legnagyobb siker talán az, hogy Nyitrán fiatalon a felnőtt csapatba kerültem, aztán pedig az, hogy a jihlavai rajtom is nagyon jól sikerült. Sajnos azonban később megsérültem és fél évet ki kellett hagynom.

A végére pedig egy kis kérdezz felelek: szerinted idén ki nyeri a Bajnokok Ligáját és az aranylabdát?

A Barcelona és a horvát Luka Modrič.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.