2018. május 12., 15:33

Hosszabbítás után kaptak ki a szlovákok a favorit ellen

A dániai jégkorong-világbajnokság ötödik fordulójában a szlovák válogatott szoros mérkőzés után, hosszabbításban maradt alul Svédországgal szemben.

szlovák_svéd
Fotó: TASR

A világbajnokságon eddig magabiztos teljesítményt nyújtó svéd válogatottal mérkőzött a szlovák csapat szombat kora délután. A mérkőzés nyitó periódusának első komoly gólszerzési lehetősége a háromkoronások előtt adódott a 6. percben, Kempe próbálkozása azonban nem talált utat Rybár hálójába. Két perccel később újabb svéd lehetőség adódott a szlovák kapu előtt, Rakell lövését azonban Rybar bravúrral hárította. Ezt követően a szlovák csapat is megvillant a 8. percben Haščak helyzetét követően kellett játékba avatkoznia a svéd hálóőrnek. A 11. percben a szlovák válogatott némi melglepetésre vezetést szerzett, miután Grman a svéd kapu mögül passzolt Krištof elé akinek lövésébe Jurčo remekül ért bele és a korong Hellberg hálójában landolt. A bekapott gólt követően a svédek egyre több gondot okoztak Rybár kapuja előtt, a 14. percben Wilkstand kapott egy remek indítást ami után ziccerben találta magát az utolsó pillanatban azonban Krištof utolérte és egyértelmű góltól mentette meg csapatát. A 16. percben a svédek fölénye góllá érett, miután Klinberg és Lindholm érintése után  Everberg  lövése talált utat Rybár hálójába, a szlovák hálóőr semmit sem láthatott a svéd támadó lövéséből. Az egyenlítő gól óriási lendületet adott az első harmadban addig is domináló svédeknek és nem egész három perccel az egyenlítést követően megszerezték a vezetést is a svédek, Rybár egy svéd támadást követően nem tudta megfogni a korongot amit Nyquist használt ki és Rybar fölött a hálóba emelt, megfordítva a svédeknek a mérkőzés állását az első harmad végén.

A találkozó második periódusa is a svédekről szólt, de a harmad elején a szlovák válogaottt David Bondra révén óriási egyenlítési lehetőséget szalaszott el, Hellberg zseniális védéssel akadályozta meg a szlovák egyenlítést. Ezt követően a svédek megrázták magukat és kétgólosra növelték előnyüket, Kempe és Wilkstrand asszisztját követően De la Rose talált Rybár lábai között  a hálóba. A 27. percben ismét a svédek kerültek helyzetbe, Adam Larsson lövése egyik játékostársán megpattant, de nem a hálóban kötött ki a szlovák csapat szerencséjére. Nyolc perccel a vége előtt a svédek óriási tűzijékot rendeztek a szlovák kapu előtt, Pettersson és Ekman-Larsson lövését is bravúros védéssel hatástalanította Pavol Rybár. Három perccel a második harmad vége előtt a szlovák csapatt emberhátrányban csökkentette hátrányát, miután Nagy remek passzát követően Ďaloga lőtt Hellberg kapujába, a svéd hálóőr nem tudott hárítani.

A mérkőzés utolsó periódusa egyértelműen a szlovák válogatottról szólt. Ramsay tanítványai elképesztő lendülettel kezdték a mérkőzés utolsó szakaszát. A 44. percben a Jurčo vezette formáció okozott kellemetlen perceket Hellberg kapuja előtt, de a svédek hálóőre ura volt a helyzetnek. Egy perccel később Hellberg óriási reflexszerű mozdulattal akadályozta meg a szlovák egyenlítést David Buc helyzetét követően. A találkozó 47. percében a szlovákok nyomását nem bírta ki a svéd csapat és egy létszámfölényes szitucáió után Krištof hozta kihagyhatatlan helyzetbe Ladislav Nagy-ot aki kiegyenlített, megszerezve ötödik pontját is a tornán. A mérkőzés utolsó tíz percében a szlovákok közelebb álltak a vezetés megszerzéséhez, azonban Hellberg remek védéseinek köszönhetően nem kerültek hátrányba a háromkoronások. A rendes játékidőben nem született döntés így következhetett az ötperces hosszabbítás. A hosszabbítás utolsó percében a svédek egy emberelőnyös góllal megszerezték a győzelmet és először a tornán szenvedtek meg a győzelemért. A szlovákok legközelebb hétfőn lépnek jégre, és akkor sem számíthatnak könnyű mérkőzésre hiszen az oroszokkal találkoznak 16:15-kor.

Szlovákia – Svédország 3-4 hosszabbítás után (1-2,1-1,1-0 - 0-1)
Helyszín: Royal Arena (Koppenhága). Játékvezetők: Iverson (kanadai), Reneau (amerikai)
Gólszerzők: 10:32 Jurčo (Grman, Krištof), 36:40 Ďaloga (Nagy), 46:54 Nagy (Krištof, Čajkovský) ill. 15:14 Everberg (Klingberg, Lindholm), 18:06 Nyquist (Backlund, Gustafsson), 24:53 De la Rose (Kempe, Wilkstrand), 64:18 Zibanejad (Rakell, Klingberg)

Szlovákia: Rybár (Čiliak) – Čajkovský, Sekera (C), Graňák (A), Ďaloga, Jaroš, Fehérváry, Grman, Jánošík – Nagy (A), Krištof, Jurčo – Haščák, Hovorka, Bakoš – Bondra, Buc, Svitana – Cingel, Marcinko, Kudrna.  Szövetségi kapitány: Ramsay

Svédország: Hellberg (A. Nilsson) – A. Larsson, Ekman-Larsson (A), J. Klingberg (A), H. Lindholm, Wikstrand, E. Gustafsson – Rakell, Zibanejad, Janmark – Pettersson, Backlund (C), Nyquist – Everberg, Jo. Larsson, Pääjärvi – Kempe, J. de La Rose, L. Andersson. Szövetésgi kapitány: Gronborg
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.