2019. november 16., 12:18

Horvát-szlovák összecsapás a továbbjutásért

A mai horvátok elleni mérkőzésen nehéz csata vár a szlovák válogatottra, hiszen ez dönt, Szlovákia részt vehet-e a jövő évi Európa bajnokságon. Nem csak a presztízsről, az UEFA-tól várt euromilliókról is szól a csata.

hapal-1.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Tasr

A szlovák focisták – mint mindenki ebben a csoportban – bonyolult helyzetben vannak, hiszen a csoportból mind a négy csapat tovább juthat. Bár a szlovák csapat sorsa a saját kezében van, de ehhez le kell győznie ma eset a horvátokat, amennyiben nem akarja a Wales- Magyarország mérkőzésre, vagy a Nemzetek Ligája play-off mérkőzéseire bízni a továbbjutást.

Az Európa Bajnokság sorozatában meg van a megfelelő motiváció, ugyanis az UEFA a múlt évben rekordnagyságúra emelte a prize-pool-t. Azaz 371 millió eurót osztanak majd szét a 24 résztvevő között, ami 70 millió euróval töb, mint az előző EB-n.

Minden résztvevő 9,25 milliót kap automatikusan, és a kezdeti szakaszban a győzelemért 1,5 milliót, a döntetlenért 750 ezer eurót inkasszálhat a csapat. A továbbjutás esetén pedig jöhetnek a további bónuszok. A legjobb csapat akár 34 milliót is kaphat.

A 2016-os EB-n a szlovák csapat 11 milliót keresett, ha hasonló eredményt tudnának elérni, akkor a juttatás 2020-ban már 13,5 millió euró volna.

Jan Kováčik, a Szlovák Labdarúgó Szövetség elnökének nyilatkozata szerint a lehetséges összegyűjtött pénzt három egyenlő részre osztanák. Egyharmadát a játékosok és a csapat között osztanák el, a második fedezné a versenyen való részvétel költségeit, a harmadikat pedig az ifjúsági futball fejlesztésére fordítanák.

Ha abból indulunk ki, hogy az Európa bajnoki keret 23 játékosból áll, plusz az edző és a 13 tagú csapat, akkor az az összeg, amelyet az egyik futballista megszerezhetne az EB-n való részvételért, sok esetben kevesebb, mint a játékosok havi jövedelme az otthoni klubban. Számukra inkább az lehet motiváló, hogy megmutathatják magukat egy jó átigazolás reményében. Ondrej Duda például a 2016-os Európa-bajnokság után, 4,5 millió eurós áron igazolt a Varsói Légiaból a berlini Herthába.

Az utánpótlásba fektetett milliók viszont minden bizonnyal jelentős pénzügyi injekciót jelentenének. A Szlovák Labdarúgó Szövetség az idei évben az utánpótlás fejlesztésére 3 189 030 EUR különített el.  

Mindenesetre mielőtt a milliókat osztanák, a horvátok is fogadkoznak, és rövidre akarják zárni a továbbjutást. Zlatko Dalič, a horvátok edzője magabiztos, és úgy gondolja, hogy ők a csoport favoritjai, vezetik a csoportot, és a továbbjutáshoz egyetlen pont szükséges. Mindenesetre csapatából hiányozni fog Domagoj Vida a Dejan Lovren, a sérült Ivan Rakitič, Andrej Kramarič és Matej Mitrovič, így négy-öt fiatal bevetését tervezik.

A szlovákok edzője Pavel Hapal nem hirdetett előre keretet, csak reménykedni tud abban, hogy megtalálja a legjobb összeállítást és a taktikát a favorit ellen. Mindenesetre nehéz dolga lesz, hiszen a horvátok egy hosszantartó, otthoni veretlenségi sorozatban vannak.

Fotó:  Tasr

Az összecsapás körülményeit nehezíti az időjárás is, hiszen a komoly esőzések miatt fennáll a lehetősége annak, hogy a mérkőzést vasárnapra kell halasztani.

A szlovák csapat játékosai fekete karszalaggal futnak ki, kifejezve a nyitrai szerencsétlenség áldozatai iránti részvétüket.

hapal-1.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.