2022. április 1., 16:00

FIFA: Oroszország tag maradt, az orosz is hivatalos nyelv lett

Jóllehet Oroszországot kizárták az idei labdarúgó-világbajnokság pótselejtezőjéből, válogatottjait és klubcsapatait pedig kitiltották a sportági eseményekről, tagságát ugyanakkor - ukrajnai háborúja ellenére - megtarthatta a nemzetközi szövetségben (FIFA).

Oroszország
Képünk illusztráció
Fotó: pixabay.com

A FIFA dohai kongresszusán nem szavaztak az ország futballszövetségének tagságáról - erősítette meg sajtótájékoztatóján Gianni Infantino elnök.

Oroszországot nem függesztette fel a FIFA, részt vett ezen a kongresszuson is, mert ha nincs módunk a kongresszushoz hasonlóan összehozni az embereket, akkor inkább hagyjunk fel a tevékenységünkkel és menjünk haza. A kizárás nem jó megoldás

- fogalmazott a FIFA első embere.

A tanácskozáson három ország Pakisztán, Zimbabwe és Kenya - futballszövetségeinek tagságát felfüggesztették különböző jogsértések miatt - írta beszámolójában az insidethegames.biz portál, kitérve rá, hogy

az angol, a francia, a spanyol és a német mellett az orosz, a portugál és az arab is hivatalos nyelve lett a FIFA-nak.

Egyszerűen nem fér a fejembe, miért nem zárják ki Oroszországot, miközben az egész világ ellene van

- nyilatkozta Szergej Palkin, a Sahtar Donyeck igazgatója. Hozzátette, a pakisztáni, a zimbabwei és a kenyai szövetséggel sokkal kevesebb probléma van, mint Oroszországgal, azokat mégis felfüggesztették, az oroszok kizárásával viszont - amit éppen a Sahtar Donyeck javasolt - nem is foglalkoztak.

A klubvezető leszögezte, mindez megerősíti a FIFA-n belüli változások szükségességét, és jelezte, hogy továbbra is nyomást fog gyakorolni a FIFA-ra és az európai szövetségre (UEFA) az oroszkérdésben.

Amikor az emberek a FIFA-székházban kinéznek az ablakon, a Genfi-tavat látják. Talán el kellene küldeni őket Mariupolba és Harkovba, hogy komolyabban vegyék ezt az ügyet

- tette hozzá Palkin.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.