2023. május 7., 11:42

Esélyegyenlőségi sportnap Dunaszerdahelyen – KÉPEKKEL

A Felvidéki Fogyatékkal Élők Szövetsége (FEFOSZ) és csallóközi tagszervezete, az RC Dunaszerdahely-Csallóközi regionális egyesület szervezésében került megrendezésre 2023. május 6-án, a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola tornatermében a „Gondoskodó város” Esélyegyenlőségi nap és V. Jubileumi Csallóközi kupa elnevezésű sportnap.

eselyegyenlosegi-sportnap-dunaszerdahelyen-08
Galéria
+10 kép a galériában
Esélyegyenlőségi sportnap Dunaszerdahelyen
Fotó: Lacza Gergely

A „Sporttal az esélyegyenlőségért” mottójú rendezvényen a résztvevők íjászatban, továbbá triatlon, darts, futball es boccia versenyeken mérethették össze tudásukat, azonban a fő hangsúly magán a versenyzésen és a szereplésen, vagyis az aktivitáson és a szélesebb közösségbe való beilleszkedésen volt.

A szervezők azzal a céllal hívták életre a különleges sportnapot, hogy a csallóközi régióban versenyzési és közösségépítési lehetőséget biztosítsanak az amatőr státuszú fogyatékkal élő személyek, illetve sportkörök, csapatok számára.
eselyegyenlosegi-sportnap-dunaszerdahelyen-02
Esélyegyenlőségi sportnap Dunaszerdahelyen
Fotó:  Lacza Gergely

A versenyekben a játékosokkal közreműködhettek családtagok, segítők és szimpatizánsok is, mivel a rendezvénnyel a társadalomba való integrálódást is szeretnék elősegíteni. Az eseményre a következő egyesületek és csoportok kaptak meghívást: Csefosz SE, Fogócska SE, Győri AC, Humanitás SE, Áhi Jóga, Nagymegyeri Forrás, GRACE, FEFOSZ Dunaszerdahely, Vakok és Gyengénlátók Egyesülete –Dunaszerdahely, a Mentálisan Sérülteket Segítők Egyesülete Egyesülete – Dunaszerdahely, továbbá a fogyatékkal élők somorjai, gútai, ekeli, abonyi és karcsai csoportjai.

eselyegyenlosegi-sportnap-dunaszerdahelyen-09
Esélyegyenlőségi sportnap Dunaszerdahelyen
Fotó:  Lacza Gergely

A rendezvény Dunaszerdahely Város Önkormányzatának támogatásával valósult meg, és a szervezők ekképpen méltatták a város hozzáállását:

Dunaszerdahely a gondoskodó város, ahol mindenki számít, ahol érdemes élni és rendezvényeket szervezni, mivel a város szívén viseli a fogyatékkal élők gondjait, problémáit. A városban minden feltétel adott ahhoz, hogy a fogyatékkal élők teljes életet élhessenek. Mindenki, aki valamilyen formában fogyatékkal él, azt érzi, hogy része a közösségnek, és tiszteletet, támogatást kap.”
eselyegyenlosegi-sportnap-dunaszerdahelyen-01
Esélyegyenlőségi sportnap Dunaszerdahelyen
Fotó:  Lacza Gergely

Dunaszerdahely Város Önkormányzata képviseletében Karaffa Attila és Puha György alpolgármesterek mondtak köszöntő beszédet. Karaffa Attila hangsúlyozta, hogy az esélyegyenlőség terén a városnak van még mit tennie, hiszen semmi sem tökéletes, de azért vannak, hogy a polgárok jelezzék ezzel kapcsolatos észrevételeiket, s ők azon lesznek, hogy ezeket a hiányosságokat kiküszöböljék.

eselyegyenlosegi-sportnap-dunaszerdahelyen-03
Karaffa Attila
Fotó:  Lacza Gergely
Szívből örülünk, hogy itt lehetünk önök között, akiket mindig is csodáltunk, hiszen azt az erőt, azt a tenniakarást, amit önök képviselnek, azzal valójában példát mutatnak nekünk, többieknek. Minden közösség erejét az mutatja meg legjobban, hogy miként tud gondoskodni a leginkább rászorulókról, leginkább kiszolgáltatottakról, hiszen ők csak az emberek segítségére, a társadalom felelősségtudatára, felelősségérzetére számíthatnak, ezért is tartom fontosnak az önök támogatását, az önök segítségét, az önök küldetését, mert ez egy valóban pótolhatatlan missziónak számít”,

fejtette ki Puha György.

eselyegyenlosegi-sportnap-dunaszerdahelyen-04
Puha György
Fotó:  Lacza Gergely

Michal Deraj, a Dunaszerdahelyi járás elöljárója megtiszteltetésnek érezte a meghívást és örömét fejezte ki, hogy megismerhette a jelenlévőket, továbbá nagyon fontosnak tartja, a hátrányos helyzetűek számára is mindent megtegyenek, hogy ugyanúgy a társadalom részévé válhassanak, és azt érezzék, hogy a közösség többi tagjával egyenrangúak.

eselyegyenlosegi-sportnap-dunaszerdahelyen-05
Karaffa Attila, Michal Deraj, Puha György, Parcer Iván és Sárközi Tibor
Fotó:  Lacza Gergely

Parcer Iván, az RC FEFOSZ Dunaszerdahely–Csallóközi regionális egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy a mai sportnapon vesztes nincs is, csak nyertes, hiszen már az egy nagy győzelem, hogy ilyen szép számban megjelentek a versenyzők.

eselyegyenlosegi-sportnap-dunaszerdahelyen-06
Parcer Iván beszél
Fotó:  Lacza Gergely

A versenyek megkezdése előtt a Kultúra/mozgás/korlátok elnevezésű csoport Verspillanatok című kulturális összeállítását adta elő Németh Tamás, Csölle Tivadar és Nagy Gábor szereplésével.

eselyegyenlosegi-sportnap-dunaszerdahelyen-07
Esélyegyenlőségi sportnap Dunaszerdahelyen
Fotó:  Lacza Gergely
eselyegyenlosegi-sportnap-dunaszerdahelyen-01
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.