2019. szeptember 28., 20:36

Egyre többen futnak a Kassai Békemaratonon

Október első vasárnapján immár 96. alkalommal rendezik meg Kassán a Nemzetközi Békemaratont, amely Európa legrégibb, illetve a világ harmadik legrégibb ilyen futóversenye. Ennél régebbi gyökerekkel csak a bostoni és a yonkersi maraton rendelkezik.

félmaraton

A kassai maratonfutást első ízben 1924-ben rendezték meg, s azóta minden október első vasárnapján tartják. Az első évfolyamban Torna és Kassa között futottak a versenyzők, majd néhány év kivételével sokáig Kassa–Abaújszina–Kassa volt a verseny nyomvonala. Nők először 1980-ban álltak rajthoz. 1989 óta a Nemzetközi Békemaraton (MMM) pályáját a városon belül jelölik ki, 1990 és 1996 között a Maraton téren volt a rajt és a cél, amely 1997-től a Slovan (ma Hilton) szállóhoz költözött.

Az idén Kassa adott otthont a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) által megrendezett félmaratoni világbajnokságnak. Az erre a versenyre kijelölt pálya koncepciója alapján alakították ki a ma is használt, jelentős szintkülönbségek nélküli nyomvonalat a város központjában és annak közvetlen közelében.

Az ezredforduló óta kenyai versenyzők dominálnak a versenyen, az elmúlt 18 évfolyam során csupán három olyan év volt, amikor nem kenyai futó győzött. A pályarekord szintén kenyai futó nevéhez köthető, 2012-ben Lawrence Kimwetich Kimaiyo 2:07:01-es időt futott. Magyar futó 14 alkalommal győzött a versenyen, legutóbb Sinkó György 1982-ben, míg csehszlovák 13 ízben. A nők között etiópiaiak, kenyaiak és nyugatnémetek végeztek legtöbbször az első helyen, egyaránt 5 alkalommal. A nemzetközi verseny iránt évről évre növekedik az érdeklődés. Míg 1990-ben 900-an álltak rajthoz, 2009-re az indulók száma meghaladta az ötezret, 2014-ben pedig már      tízezernél is többen vettek részt rajta. Tavaly 13 848-an regisztráltak, s az idén várhatóan még nagyobb lesz az érdeklődők száma.

A maratoni és a félmaratoni táv mellett 4 fős váltóban is részt lehet venni a versenyen, de van handbike és kerekesszékes, illetve görkorcsolyás és családi minimaraton kategória is. A mért versenyszámok mellett lesz junior staféta, illetve játékos atlétikai verseny gyermekeknek, valamint számos kísérőprogram. A verseny október 6-án 9.00 órakor rajtol el a Hilton szálló elől, s itt lesz a befutó is 11.00 óra után, az ünnepélyes eredményhirdetést pedig 11.30-tól tartják.

Az idén Kassa megye és a Kassai Régió Turizmus megyei idegenforgalmi szervezet különvonattal könnyíti meg a versenyzőknek az utazást a versenyre. A Maraton Expressz névre hallgató, Pozsonyból október 5-én 11.00 órakor induló szerelvényben egyebek mellett futópadok állnak a futók rendelkezésére, akik így készülhetnek a másnapi futásra.              

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.