2018. május 30., 19:18

Díjugrató verseny Perbenyíkben

Közel száz évet kellett arra várni, hogy a Mailáth-kastélyban székelő szakközépiskola újjáélessze a lóverseny hagyományát, s immár 21. alkalommal rendezze meg a díjugrató versenyt.

 

13.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

Az első perbenyíki lóverseny megszervezése gróf Mailáth József és neje nevéhez fűződik, akik 1900. július 17-én tartották ezt a versenyt. A család már 1809-től foglalkozott szakosító lótenyésztéssel, ezzel is felpezsdítve a falu életét.

A történelmi előzmény adott volt, ahogyan a történelmi környezet is, bőven volt érdeklődő is a verseny iránt, ráadásul a május végi időjárás is kedvezett az eseménynek.

Idén is négy kategóriában versenyeztek a lovasok, az akadályok magassága szerint a 90 cm-en a 18 év alattiak versenyét Kristína Olejníková nyerte, míg a felnőtteknél Magdaléna Kňazíková győzedelmeskedett. A 100 cm magas akadályok leküzdésében a magyarországi Garai Gergő bizonyult a legjobbnak, elnyerve ezzel Perbenyík község polgármesterének díját.

Fotó:  Zsebik Ildikó

Ugyancsak magyarországi győztese lett a 110 cm-es akadályokon történő díjugratásnak Kovács Roland személyében, aki Ramiz Maximus nyergében ülve a szakközépiskola igazgatójának díját zsebelhette be.

Végül a legnehezebb versenyszámban, ahol az akadályok magassága 120 cm volt, hazai győzelem született Jaroslav Sibal személyében, idén övé lett Kassa megye elnökének díja.

Az egyes versenyszámok között sem unatkozott a nézősereg, ha a rekkenő hőségben épp nem állt sorban enni- vagy innivalóért, akkor megtekinthette és megcsodálhatta a hajdúszoboszlói csikósok műsorát, akik három alkalommal is bemutatót tartottak, valamint azt a két hazai kosztümös hölgyet, akik lovaik fegyelmezésének művészetét prezentálták.

Végül Magyarországról érkezett 30 perces műsorral az a fiatal lány, aki három felnőtt lovat és egy csikót hozott Perbenyíkbe, hogy az idomítás magasiskoláját mutassa be közönségének.

 

17.jpg
+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.