lapajánló
Sodródó magyar szavazók, a 30 ezüst ára és a lélek csillanása
Magyar7 - 17. száma
2023. augusztus 4., 18:19

Bukor Ádám, világbajnok uszonyosúszó: A betegségem megtanított élvezni az életet

Kiválóan szerepeltek a felvidéki származású sportolók a 28. Uszonyosúszó Európa-bajnokságon. A megmérettetésnek a Gödöllő Városi és Térségi Uszoda adott otthont. A versenyt követő napokban sikerült exkluzív interjút készítenünk a világbajnok Bukor Ádámmal. A galántai úszó elárulta, egyéniben most nem ért el helyezést, viszont váltóban ismét Európa bajnokok lettek – élete legboldogabb évén van túl.

Bukor Ádám
A gödöllői Európa-bajnokságon
Fotó: Bukor Ádám Facebook oldala

Emlékezetes kontinensbajnokságot rendeztek Gödöllőn uszonyosúszásban. A Magyar Búvár Szakszövetség közlései szerint 18 ország 250 résztvevőjét láthatta a közönség, köztük a felvidéki származású világbajnok Bukor Ádámot és Suba Sárát.

Bukor Ádám egyéni 100 és 200 méteren indult, itt nem ért el helyezést. A férfi 100 méteres váltóban tizedmásodpercekkel csúsztak le a dobogó harmadik fokáról, 200 méteres váltóban (Mozsár Alex, Lengyeltóti Bence, Kiss Nándor, Bukor Ádám) viszont aranyérmesek lettek. Suba Sára 50 méteres felszíni úszásban ezüstérmes, 4x200 méteres felszíni női váltóban (Suba Sára, Balogh Lea, Szili Ágnes, Blaszák Lilla) bronzérmes lett.

A verseny után felkerestük Bukor Ádámot egy interjú erejéig. A fiatal sportolóról az elmúlt évben keveset lehetett hallani, miután világbajnok lett Kolumbiában és legyőzte a rákbetegséget, pihenésre és utazásokra vágyott. A szép eredmények viszont azt igazolják, sikerül teljes erőbedobással visszatérnie a vízbe, célja magához méltóan szerepelni a jövő évi világbajnokságon.

Bukor Ádám
A gödöllői Európa-bajnokságon
Fotó:  Bukor Ádám Facebook oldala

Újra a vízben Gödöllőn. Közel egy évvel ezelőtt láttunk Téged utoljára nagyversenyen

Ez egy nagyon különleges verseny volt. Több szempontból is. Hat héttel a verseny előtt még az sem volt biztos, hogy indulok. A tavalyi kolumbiai világbajnokság volt az utolsó nagy versenyem, akkor még teljesen jó formában voltam, utána még volt egy kisebb műtétem, majd szeptemberben még edzettem. Szeptember végén azonban komolyan lebetegedtem, túl sok volt ez az egész. A megmérettetések miatti izgalom, a rákbetegséggel való, szerencsére gyors küzdelem. Októberben már a manduláimat akarták kivenni, olyan akut esetem volt. Akkor a családdal együtt és apuval, az edzőmmel úgy döntöttünk, hogy ideje megpihennem.

Elfáradtál, nem lehet mindig az élvonalban teljesíteni, főleg ilyen időszak után.

Gyerekkorom óta, mióta úszok ez volt az első eset, hogy az úszás teljesen mellékvágányra került. Befejeztem az egyetemi félévet és nem edzettem. Idén január vége felé kezdtem újra edzeni. Lazán, mert nem tudtam, mit várjak ettől az évtől. Az azonban biztos volt, hogy nem hagyom abba. A jövő évi világbajnokságon biztosan szeretnék szerepelni és magamhoz méltó eredményeket elérni.

Az idei EB kérdőjel volt.

Senki nem várta el tőlem, hogy eredményt hozzak. Örülök annak, hogy sportolóként nekem is sikerült tisztáznom fejben, megengedhetem magamnak a pihenést, a lazább évet, és szükségem is van erre. Lazítottam, kirándultam. Eldöntöttem, hogy szeretném látni a világot, hiszen idén nyártól újra teljes erőbedobással készülni akarok a jövő évi VB-re. Furán hangzik, de én hálás vagyok a betegségemnek, leginkább pedig annak, hogy ennek úgy néz ki, nem lettek súlyosabb következményei. Élek. Élvezem az életet, és nem szeretnék nyomasztó dolgokkal foglalkozni. A betegség felnyitotta a szemem. Arra jöttem rá, hogy 23 éves vagyok, ha holnap meg kellene halnom, akkor egy jó adagnyi megbánás lenne bennem. Hosszú éveken át a szürke hétköznapokat láttam csak, de most ezután a pihenős év után elmondhatom, hogy boldog vagyok. Remélem ezzel másokat is tudok motiválni arra, hogy megértsék, a rossz dolgok csak kezdetet jelentenek.

Mégis sikerült felkészülni a gödöllői EB-re

Május közepén tértem vissza Magyarországra Amerikából. Akkor döntöttük el, hogy indulni fogok az EB-n. A szövetség kifejtette, számít arra, hogy két váltóban és 100, illetve 200 méteres egyéni felszíni úszásban is indulni fogok a megmérettetésen. A százas váltó igazából a verseny előtt egy nappal derült ki, mert csak tartalékosként voltam beírva. Hat hetes felkészülésen vettem részt, kétszer a hetedik helyet sikerült így elcsípnem az egyéni számokban – messze nem úsztam a legjobb időmet. EB-n először úsztam 100-as felszínit – ott jó eredményem lett, a 200-as egyénivel nem vagyok túlzottan elégedett. De a 200-as váltót megnyertük, ott a szokáshoz híven én úsztam utolsóként.

Bukor Ádám
A gödöllői Európa-bajnokságon
Fotó:  Bukor Ádám Facebook oldala

Hogy érzed magad a verseny után?

Fejben tisztában voltam azzal, hogy nem vagyok felkészülve erre a versenyre úgy, mint máskor. Nem okozott akkora meglepetést az, hogy most egyéniben nem jutottam a csúcsra. Fantasztikus azonban, hogy belekerülhettem egy olyan váltóba – hat hét felkészülés után – amely aranyérmes lett. Tavaly Kolumbiában is világbajnokok lettünk a váltóban, akkor egyéniben is világbajnok lettem. Ugyanolyan hihetetlenül fantasztikus érzés volt most ez a közös eredmény. Újabb csodát éltem meg most Gödöllőn. Abszolút elégedett vagyok. A százas váltóban csak alig maradtunk el a dobogótól, negyedikek lettünk. Egész évben nem versenyeztem, felemelő volt újból az úszók között lenni, abban a közegben lélegezni, a verseny végén együtt bulizni barátokkal. Egyébként ez volt az első nagy versenyem Magyarország területén, mióta komolyan versenyzem. Magyarországin eddig nem volt a világkupától nagyobb megmérettetés. Jöttek a szurkolók, lengették a magyar zászlókat, megnyilvánult a magyar szurkolás - ez miatt is különleges élmény volt. 

Meglesz a nagy visszatérés?

Lassan, szabadon visszaálltam edzeni. Magamat próbálom motiválni: csinálni akarom, csinálni kell. A nyár hátralévő részében tornázom, kondizom, szeretnék megerősödni, sokat bringázok és szeretnék még kirándulgatni is. Szeptemberben már úgy akarok vízbe ugrani, hogy van ez erős alap, és úgy szeretném odatenni magam az edzéseken, hogy jövőre már komoly időket tudjak úszni, és jó eredményeket hozni.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.