2018. július 7., 15:19

Akcióban az ukrán nemzetállam

Kárpátalja csapatának magyar állampolgárságú szervezőit és játékosait kitiltották Ukrajna területéről. A csapat ukrán állampolgárságú tagjait pedig megfoszthatják sportigazolásuktól.

Kárpátalja_válogatott
Fotó: Facebook

Rendkívül komoly döntést hozott az Ukrán Biztonsági Szolgálat, amely magyar válogatott játékosokat is érint.

A FIFA által el nem ismert labdarúgó-szövetségek világbajnokságát megnyert Kárpátalja csapatának magyar állampolgárságú szervezőit és játékosait is kitiltották Ukrajna területéről – számolt be róla az ukrán Unian hírügynökség, amelyet Andriy Ilyenko parlamenti tag tájékoztatott erről. Az együttes csapatkapitánya a 9-szeres válogatott Sándor György.

Minden bizonnyal a csapat ukrán nemzetiségű játékosai sem ússzák meg. Őket megfoszthatják sportigazolásuktól – a szövetség felé ezt már kezdeményezték is, így nem játszhatnak ukrán csapatokban. Igaz, Kárpátalja egyetlen labdarúgója sem futballozott jelenleg ott.  

Mindez az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak a döntése.  Az ukrán sportminiszter, Ihor Zhdanov szeparatista cselekedetek miatt eljárást kezdeményezett a kárpátaljai csapattal szemben.

– Ki kell hallgatni a csapat játékosait, valamint meg kell vizsgálni a “kárpátiak” megbízott szervezőinek a cselekedeteit Ukrajna területi integritásának megsértése miatt, valamint megvizsgálni, hogy köthetőek-e terrorista, valamint szeparatista csoportokhoz – jelentette ki akkor a miniszter.  

A mostani súlyos döntés ennek a következménye.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.