2019. augusztus 25., 09:45

A Slovan nagyhatalmú tulajdonosa: Mindenki tudja, hogy Világi Oszkár a jó barátom

Félig magyar, félig szlovák vagyok – mondja Ivan Kmotrík, a Slovan nagyhatalmú tulajdonosa a Nemzeti Sport internetes kiadásának adott interjúban. A vállalkozó beszél Orbán Viktor érdemeiről, a foci üzleti oldaláról, a szlovák zászló- és himnusztörvényről és a DAC-Slovan rivalizálásáról. Lapszemlénk.

Ivan Kmotrík
Fotó: TASR
Magyar gyökereiről:

Mondjuk úgy, félig magyar, félig szlovák vagyok. Száz évvel ezelőtt Pozsonyban, Kassán természetes volt a magyar vagy a német szó. Édesanyám leánykori neve Bartalos, a Csallóközből, Bodak vidékéről származik. 

A Slovanról és a korai BL-kudarcról:

A Slovanra úgy tekintenek Szlovákiában, mint Magyarországon a Fradira, elképzelheti, mekkora csapásként ért mindenkit a BL-kudarc. Pénzben ezt nem tudnám kifejezni. Nem számít a pénz. Hosszú távú támogatóink vannak, a közönség pedig két-három győzelem után visszatér. Nekünk ez szégyen. 

A foci üzleti oldaláról és Orbán Viktorról:

Olyat még nem hallottam, hogy valaki pénzt csinált volna a futballból. Nem hiszem, hogy bárkinek is üzletet jelentene. Sohasem lesz az, ráadásul nálunk a piac nem akkora, mint Németországban, Angliában vagy Olaszországban. Magyarországon más a helyzet, Orbán Viktor közreműködése révén jut pénz a futballba, a kézilabdába és más sportágakba. (…) Annyit segített Orbán Viktor a futballnak, hogy most már előbb-utóbb biztosan meglesz ered­ménye. (…) Tudom, a kritikusok a szemére vetik, hogy minek ennyi pénz a focira, mert nem értik meg, hogy a beruházás a jövőjükért van, a gyermekük javát szolgálja.

A Slovan fanatikusairól és a magyarellenes rigmusokról:

Néhány száz tagú kisebbség kiabálásáról van szó, a többség nem így viselkedik, más kluboknál is tapasztalni hasonlót.

A Slovan-DAC rivalizálásról:

Szerintem a DAC nagyon fontos a Slovannak, és ez fordítva is igaz. Ha a Slovan játszik Dunaszerdahelyen, tizenkétezren is jegyet vesznek, ha a DAC érkezik Pozsonyba, tizenöt-tizenhétezren. Minél nagyobb az érdeklődés, annál több a bevétel.

Világiról, Csányiról, Hernádiról:

Mindenki tudja, hogy Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa jó barátom, a szurkolók azonban ezt hajlamosak félreértelmezni. (…) Szeretem Zsoltit és Sanyit is – vele néha együtt vadászom –, szerintem jól csinálják, amit csinálnak (Kmotrík Hernádi Zsoltra, a Mol elnök-vezérigazgatójára és Csányi Sándorra, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökére utalt – a szerk. megj.)

A DAC magyar állami támogatásáról:

Szerintem ez így normális. Hát kinek segítsenek? Itt is, Romániában, Szerbiában is a magyarokat erősítik. Hadd áruljam el, én beszéltem rá Oszkárt, hogy karolja fel a DAC-ot. Régóta mondogattam neki, muszáj, hogy jó foci legyen ott.

A zászló- és a himnusztörvényről:

Én úgy látom, hogy ez csak a politikusoknak volt vitatéma, a hétköznapi emberek körében nem.

A szeptemberi magyar–szlovák Eb-selejtezőtől:

Erősebb a töltete két rivális kiélezett találkozójának, mint bármely más meccsnek. Nehéz jósolni, talán csak a szerencse dönt.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!