2022. február 28., 19:27

A NOB támogatja az orosz és fehérorosz sportolók kitiltását

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt javasolja a nemzetközi sportági szövetségeknek és a versenyek házigazdáinak, hogy ne engedjék indulni az orosz és fehérorosz sportolókat, továbbá tiltsák meg a két ország hivatalos személyeinek részvételét is.

Thomas Bach
Fotó: TASR/AP

Ezt a döntést hétfőn hozta meg a NOB végrehajtó bizottsága, amely emellett arról is határozott, hogy visszavonja Vlagyimir Putyin elnöktől és további magas rangú orosz politikusoktól a korábban adományozott arany érdemérmet. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) szerdán foglal állást a témában, a pekingi téli paralimpia pénteken kezdődik.

Miután Oroszország hadműveletet indított Ukrajna ellen, ukrán sportolók levélben fordultak a NOB-hoz és az IPC-hez azt kérve, hogy tiltsák el az orosz és a fehérorosz tagszervezeteiket, a sportolókat pedig ne engedjék részt venni semmilyen sporteseményen. 

"Oroszország ukrajnai inváziója - melyet Fehéroroszország támogat - egyértelmű megsértése az olimpiai és a paralimpiai chartának. Olyan cselekedet, amelynek szigorú következményei kell, hogy legyenek" - írták a Thomas Bach NOB-elnöknek és Andrew Parsons IPC-elnöknek címzett nyílt levélben.

Az Orosz Olimpiai Bizottság élesen kritizálta a NOB lépését.

"Nem értünk egyet NOB-os kollégáink mai döntésével, amely szerintünk szembemegy a NOB előírásaival és különösen az olimpiai chartával, az ötkarikás mozgalom szellemével, amely az embereket egyesíteni és nem szétszakítani hivatott, különös tekintettel a sportolókra" - fogalmazott a szervezet hétfői közleményében az elnök, Sztanyiszlav Pozdnyakov.


A FIFA és az UEFA felfüggesztette az oroszok részvételét a nemzetközi sorozatokban

A Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn felfüggesztette az orosz válogatott és az orosz klubcsapatok részvételét a nemzetközi sorozatokban.

A két szervezet azért döntött így, mert Oroszország hadműveletet indított Ukrajna ellen.


A futball teljes szolidaritást vállal az összes érintett ukrán emberrel. Mindkét elnök reméli, hogy az ukrajnai helyzet jelentősen és gyorsan javulni fog, hogy a futball ismét az egység és a béke hordozója lehessen"

- olvasható a közös közleményben.

Az UEFA egyúttal felbontotta szponzori szerződését az orosz energiaipari vállalattal, a Gazprommal, amely 2012 óta - sajtóértesülések szerint - évi 40 millió eurót fizetett többek között a Bajnokok Ligája és 2024-es Európa-bajnokság támogatásáért.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.