2019. február 27., 19:29

A Fradi kárpótol mindenért

A hobbi olyan szabadidős tevékenység, amelyet kedvtelésből végzünk, ezért pozitívan hat testre és a lélekre egyaránt. Ha megtaláljuk kedvenc elfoglaltságunkat, a vele töltött idő igazi örömforrássá válik. Ki tud bennünket szakítani a mókuskerékből, elűzi a stresszet. Vannak hobbik, amelyek erősítik az immunrendszert, mások javítják a memóriát, vagy épp kreativitást fejlesztenek. Gabri Lóránt nagykaposi fiatalember, akinek a Ferencvárosi Torna Klubbal kapcsolatos ereklyék gyűjtése a  a hobbija. De miért épp a Fradi?—teszem fel első kérdésem.

gabri-lorant.jpg
Médialapozó
Fotó: Üveges Róbert

1996 nyarán láttam a tv-ben egy nemzetközi futballmeccset, amelyben az FTC a svéd Göteborggal mérkőzött meg, és bár a svédek fölényesen győztek, bennem elindult valami. Elkezdtem a Fradi iránt érdeklődni, írtam az eredményeit, figyeltem a bajnokság állását, és azon sajnálkoztam, hogy meccseire nem juthatok el. Azután 2004-ben, amikor betöltöttem a 16. életévemet, részt vehettem a Sparta Praha-FTC összecsapáson. Felejthetetlen élményként él az emlékezetemben.
2011-től rendszeresen látogatom a focisták és a Fradi női kézilabdázóinak meccseit.
2012-ben ott voltam Dániában a KEK-döntőn is, ahol a ferencvárosi lányok megnyerték a kupát. Egy magyar szurkolói csapattal jutottam ki Dániába, de azóta már voltam Romániában, Horvátországban, két-két alkalommal  Németországban, Franciaországban és Macedóniában, valamint jártam Szlovéniában és Montenegróban is a lányokkal.
2016-tól van egy társaság, akik az interneten verbuválódtak, velük járom a fradis összecsapások helyszíneit.

Részlet a gyűjteményből 1.
Fotó:  Zsebik Ildikó
Részlet a gyűjteményből 1.

Mi mindent tartalmaz hatalmas gyűjteményed, illetve honnan szerzed be őket?

Kezdetben mezekre, sálakra, könyvekre tudtam szert tenni, azután megismertem egy volt játékost, Szarka Adriennt, aki segített szert tennem két mezre, amelyet aláírtak a lányok. Ezek közül az egyiket elárvereztem, és a befolyt összeget Böjte Csaba székely árváinak ajándékoztam. Közben felfedeztem a Vaterát és a Facebook FTC ereklyék gyűjtői oldalát, most már ott is tudok vásárolni, cserélni...

Most tartod az első kiállításodat?

Igen, addig minden a szobámban volt bezsúfolva, mások számára most lett először megtekinthető, bár valószínűleg nem utolsó alkalommal. Városunk polgármestere már jelezte: jó lenne, ha a helyi Turisztikai Információs Központban is elérhetővé válna az érdeklődők számára.

Részlet a gyűjteményből 2.
Fotó:  Zsebik Ildikó
Részlet a gyűjteményből 2.

Melyek a kiállítás legérdekesebb darabjai?

Van kép fényképem 1913-ból, amelyen a Fradi játszik 1-1 angol csapattal. Van egy műsorfüzetem az 1953-as angol-magyar meccsről, az évszázad mérkőzéséről. De mondhatnám azt is, hogy birtokomban van az a focimez, amelyet válogatott meccseken Gera Zoltán viselt 2002 és 2005 között. Valamennyit szeretem, valamennyi a büszkeségem.

Laikusként is látom, hogy nem választottál olcsó hobbit !

Még nincs saját családom, a szüleimmel élek, egyelőre megengedhetem ezt a luxust.Az élmény pedig mindenért kárpótol.

Az ereklyék
Fotó:  Zsebik Ildikó
Az ereklyék

gabri-lorant.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.