2024. június 10., 16:55

Bajnokok: Sztropkó, Cserpatak és Ipolynyék

Izgalmasra és hektikusra sikeredtek az alacsonyabb osztályú bajnokságok zárófordulói Közép-Szlovákiában. A III. ligában a fülekiek és a rimaszombatiak gyakorlatilag edző nélkül maradtak az utolsó fordulóra, míg a losonciaknál még az edző is játszott, mivel alig maradt hadra fogható játékos a végére.

Ipolynyék
Fotó: Ipolynyéki csapat FB-os oldala

Az V. ligában mind a cserpatakiak, mind a losonctamásiak győztek, így az előbbi nyerte meg a bajnokságot, a VI. ligában viszont az éllovas felediek kikaptak, míg az ipolynyékiek győztek, így a végén csattant az ostor: megelőzték a végig vezető feledieket. Az utolsó fordulóra megemberelte magát az eddig kritikán alul szereplő ajnácskői csapat, tízet vágva az alsósztregovaiaknak, megszerezte idénybeli első/utolsó győzelmét. A tízből hetet egymaga Illés Ronald vágott.

régiós foci
Fotó:  Gecse Attila

A III. liga utolsó 30. fordulójára nem sok eldöntendő kérdés maradt. Mivel mind a sztropkóiak (Stropkov), mind az őket üldöző ólublóiak (Stará Lubovňa) győztek; előbbi otthon verte a kassaiakat 1:0-ra, míg utóbbi Veszelén (Oravské Veselé) győztek 3:1 arányban, így  eldőlt, hogy a bajnokságot a sztropkóiak nyerik, míg feljutni az ólublóiak fognak, mivel a sztropkóiak az eperjesi klub fiókcsapataként nem szerepelhetnek egy bajnokságban az ún. anyaklubjukkal.  A gömöri és a nógrádi csapatoknak már csak a tisztes befejezés maradt (volna) hátra, de mint kiderült, ez sem ment olyan simán.

régiós foci
Fotó:  Gecse Attila

A fülekiek (Páriš–Hronček, Telek, Illés, Kojnok, Urbancsok (70. Fajd), Rubint, Kristóf Ciceu (89. Košík), Ádám (60. Adamec), Püspöky, Mbong Ajebe Metuk) az utolsó fordulóban Rimaszombatba (Gregor–Úradník, Ciprus, Rakyta–Juhász, Vargic, Aremu, Gembický, Lupták–Emeka Okonji, Matej (81. Chinedu Ngwu)) utaztak, s nagyon szerettek volna visszavágni az őszi 2:1-es hazai vereségért. 500 néző várta a rangadót, amely alig 27 perc alatt el is dőlt, Metuk addigra kétszer is bevette az idényben először lehetőséget kapó Gregor Krisztián kapuját.

régiós foci
Fotó:  Gecse Attila

A rimaszombatiak ezúttal is a rózsahegyiek nélkül álltak ki, s a mérkőzés igazi unikuma volt, hogy mindkét csapat idő előtt elveszítette az edzőjét is, Rimaszombatból Bari Jenőt küldték el két fordulóval a zárás előtt, míg Fülekről Vízteleki Jánost a záróforduló előtt. Előbbivel joggal voltak elégedetlenek, hiszen az őszi idény végén még feljutási álmokat szövögető rimaszombati csapat tavasszal kritikán aluli teljesítményt nyújtva mindössze kilenc pontot szerzett, addig Füleken, bár teljesítették az idény előtti tervet, mégis joggal lehettek elégedetlenek a kínosan gyengére sikerült hajrá miatt.

A mérkőzés második félidejére egyébként alaposan feljavultak a hazaiak, de a füleki kapuban Páriš mindent védett, így maradt a 0:2.

Sokkal kínosabban zárta az idényt a másik két nógrádi csapat, a losonciak és a kálnóiak. Előbbiek 5:2 arányban kikaptak Varannón (Vranov nad Topľou), de úgy, hogy az utolsó fordulóra elfogytak a csapat játékosai (Čičmanec–Šulek, Daško, Pipíška, Telek (73. Dudás), Kovalčin, Berky, Jashari, Oláh, Dedok (82. Boháčik), Molnár) s még Tomáš Boháčik vezetőedzőnek is be kellett szállnia a játékba (a losonciak 2:0 és 3:1 után is még felzárkóztak egy gólra), míg a kálnóiak megsemmisítő 9:1 arányú vereséget szenvedtek Szinnán (Snina). Igaz, sok minden történhet még a nyáron, jön majd a nagy jövés-menés, de ha a négy régiós csapat innen folytatja tovább, sok öröme nem lesz bennük a szurkolóiknak.

régiós foci
Fotó:  Gecse Attila

A 2023/24-es bajnokságot 59 ponttal a sztropkóiak nyerték az 56 pontos ólublóiak és az 51 pontos héthársiak (Lipany) előtt. A fülekiek 44 ponttal a hetedik, a rimaszombatiak 39 ponttal a nyolcadik, a losonciak 33 ponttal a tizedik, míg a kálnóiak 30 ponttal a 13. helyen végeztek. Érdekesség, hogy a III. liga Nyugati csoportját is közép-szlovákiai csapat, a zólyomi Lokomotíva gárdája nyerte.    

Az V. liga utolsó, 25. fordulójában a tét a bajnoki cím, s ezzel együtt a feljutás kérdése volt. A bajnokság élén álló három újonc mindegyike viszonylag könnyű feladatot kapott, hisz mindhárman a liga leggyengébbjeihez látogattak, közülük a már biztos harmadik helyen végzett breznóbányaiaknak volt a legkönnyebb dolguk, hisz a gyetvai mérkőzésnek már egyik csapat számára sem volt igazi tétje.

A mérkőzést – bár a hazaiak Kluka góljaival kétszer is vezettek –, a vendégek nyerték 3:2 arányban.

A két bajnokaspiránsnak viszont annál nagyobb volt a tétje az utolsó fordulónak, hisz a cserpatakiak (Osrblie) mindössze két ponttal előzték meg a losonctamásiakat (s ha nem jön az a gól az utolsó percben Selmecbányán, akkor még izgalmasabb lehetett volna a vége), de a cserpatakiak semmit sem bíztak a véletlenre, s 7:0 arányban kiütötték a feketebalogiakat. Így hiába győztek 5:2 arányban a losonctamásiak a 11 játékossal és 450 nézővel felálló Tornalján, maradt számukra a második hely, ami nagyon szép teljesítmény egy újonctól.

A mérkőzés első (Valaszkay) és utolsó (Krstich) gólját ugyan a tornaljaiak lőtték, de a két gól között a vendégek részéről Telek Dávid háromszor, míg  Kulich Patrik kétszer is betalált, így a losonctamásiak (2:5) elvitték a három pontot a már réges-rég kiesett tornaljaiak otthonából.

A forduló legizgalmasabb mérkőzését Ragyolcon játszották, ahová a tótgyarmatiak látogattak, akik Péter Patrik két góljával a 20. percben már 2:0-ra is vezettek. De a hazaiak a félidő végére felálltak, s Tóth és Csík góljaival egyenlíteni tudtak. A második félidő elején ismét Péter következett, de még ezt a találatát is egalizálni tudták a hazaiak Lipták révén (ha tizenegyesből is). De jött a 82. perc, s természetesen ismét Péter, s erre már nem volt válasza a hazaiaknak, így Ragyolc: Péter Patrik 3:4.

Az V. ligát az újonc cserpatakiak nyerték a 61 pontos újonc losonctamásiak és a 49 pontig jutó, szintén újonc breznóbányaiak előtt. A régió további csapatai közül a 32 pontos tótgyarmatiak a tizedik helyen, a 23 pontos ragyolciak a 12. helyen, míg a 13 pontos tornaljaiak az utolsó, 14. helyen végeztek.

A 25. fordulót rendezték a VI. ligában is (érdekes lenne eljátszani a gondolattal, mennyiben másképp alakult volna a végeredmény, ha az eredeti utolsó fordulót nem hozzák előre), amelynek két igazi tétje volt. Megőrzi-e az első helyét a gyakorlatilag végig vezető feledi csapat, s nyeretlenül zár-e a tavaly még egy osztállyal feljebb játszó ajnácskői csapat. Nos, a válasz mindkét kérdésre nem. Igaz, a felediekre várt nehezebb feladat, hisz az egész évben veszélyesen játszó újonc lónyabányaiakhoz (Lovinobaňa) látogattak, míg a rosszabb gólaránnyal második helyen álló ipolynyékiek a másik újonc jolsvaiakat fogadták.

Nos, a felediek (Jonáš–Szabó, Bial, Bálint, Juhaniak (46. Ruszó), Trizna, Andrási, N. Uličný, E. Ľupták (61. Berki), Koós, Šťavina (46. Varga) Lónyabányán már a 9. percben hátrányba kerültek, s hiába próbálkoztak gyakori támadásokkal, a hazai védelem remekül állta útját a felediek próbálkozásainak,

s a lónyabányaiak nem cáfolva egész évi remek teljesítményüket, megőrizték a győzelmüket (1:0). Ezek után az ipolynyékieknek (Zólyomi–Pobori, Cseri, Súth, Halko (80. Nagy), Antal, Balázs Jenei, Czibulya (46. Péter Balogh),  Nemčok (29. Zöllei), Skabella (80. Bugyi), Volkovics (46. Buzás)) már az egy pont is elég lett volna a jolsvaiak ellen (mivel a mérkőzéseket egy időben játszották, nem mehettek biztosra), de amint kiderült, a lelkes észak-gömöri alakulat nem adta olcsón a bőrén. Skabella csak az első félidő végén szerezte meg a vezetést, de a második félidő közepén elég volt egy rövidzárlat, s Súth és Skabella a második találatával bebiztosította az ipolynyékiek győzelmét és bajnoki címét.

Ebben a fordulóban megtörtént az is, ami eddig az egész idényben egyszer sem. Győztek az ajnácskőiek (Szabó F.–Szabados (74. Rácz), Szabó K., Illés, Jakab, Klárik (46. Radics), Bosnyák, Danyi (85.  Farkas Dániel), Puska, Trizna (56. Farkas Dávid), Kárász (46. Farkas Patrik)), akik ráadásul tíz gólt vágtak az alsósztregovaiaknak. Utóbbiak szerezték meg ugyan vezetést az 5. percben, de a 13. percben már 4:1 volt a hazaiak javára, s mind a négy gólt a várgedei Illés Ronald vágta, aki végül meg sem állt 7 gólig. Rajta kívül Farkas Patrik, Farkas Dávid és a szintén várgedei Puska Dezső is betalált, így a vége 10:4 lett a hazaiak javára.

régiós foci
Fotó:  Gecse Attila

Győzelemmel búcsúztak az idénytől  az ipolybalogiak (Benko–Rados Ákos, Rados Krisztián, Török, Benedek Szrnka, Újfalusi, Gyurász Péter (71. Gyurász Gábor), Szabó, Gréczi, Nedeľa (46. Molnár), Klinko és az óváriak (Kubiš–Kókai, Domík, Žingor, Balla (46. Kliment), Marík, Bariak, Repa, Fehér, Jaďuď, Deneš (72. Kati))is, előbbiek odahaza verték a tiszolciakat, utóbbiak Nyustyán tudtak győzni. Az ipolybalogiak négy gólját megosztva Gyurász Péter és  Klinko Gergely szerezték (4:0), míg az óváriak két találatát Balla és Marík.

Vereséggel búcsúztak viszont a csábiak, akik Nagyrőcén kaptak ki 3:1 arányban, úgy, hogy a hazaiak vezető gólját a vendégek gólvágója, Balga Patrik szerezte, de ezúttal a saját kapujába.

A második félidő elejen Mudroň ugyan még szépíteni tudott, de két perccel később a hazaiak ismét betaláltak, így simán hozták a mérkőzést.

A VI. liga 2023/24-es idényét az 53 pontot szerző ipolynyékiek nyerték az 5 pontos felediek és a 44-44 pontos óváriak és lónyabányaiak előtt. Az ipolybalogiak 38 ponttal az ötödik, míg az utolsó fordulókban gyengén teljesítő csábiak 36 ponttal a hetedik helyen zártak. Az ajnácskőiek végül nem nyeretlenül, de így is nagy hátránnyal, mindössze üt ponttal az utolsó helyen végeztek.

Részletes eredmények és táblázat a www.futbalnet.sk oldalon találhatók.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.