Poszttraumás stresszben az egészségügyi dolgozók - PODCAST

2021. augusztus 10., 18:00

A koronavírus-járvánnyal már több alkalommal foglalkoztunk műsorainkban. Most ugyan kegyelmi állapotban vagyunk, amikor a járvány szinte alig érzékelhető, viszont minden hír arról szól, hamarosan kezdődhet egy harmadik hullám. Arról, hogyan élték meg az elmúlt másfél évet az egészségügyben dolgozók és milyen kihívásokkal találkoztak viszont a harmadik hullám előtt érdemes beszélni.   

Ez azért is fontos, mert az elmúlt napokban egyre több a tüntető, akik azt állítják, járvány nem is létezik. Hogyan látja ezt egy olyan felvidéki fiatal orvos, aki Budapesten az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben a Covid kezelés élvonalában teljesített szolgálatot gyakorlatilag a járvány kitörése óta. Ez az intézet Magyarország legnagyobb tüdőgyógyászati központja, és mivel a Covid 19 éppen a tüdőben hozza létre a leggyakoribb szövődményt, így komoly szakmai kihívás lehetett a szakorvosok számára ennek a betegségnek a kezelése. Stúdióvendégünk Czibula Eszter tüdőgyógyász. 


Pályakezdő orvosként csöppent bele a hadi állapotba, Eszter azt mondja, az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy egy soha nem látott betegséggel néztek farkasszemet. A gyakorlott orvosok is ugyanolyan tanácstalanul álltak a probléma előtt, mint fiatal kollégáik és együtt ötletelve jöttek rá a hatékony terápiákra, aminek köszönhetően rengeteg emberéletet meg tudtak menteni. 
Emberként pedig hatalmas önismereti utazásról számol be.

A határaim, tűrőképességem feszegetése, a váratlan helyzetekre adott reakcióim közelebb hoztak saját magamhoz. 

Ambíciózus, tettrekész és határozott fiatal orvos ült a stúdióban, aki szívből reméli, hogy azok, akik még mindig szkeptikusak a járványt illetően, változtatnak valamelyest a hozzáállásukon, hogy ne kelljen még egyszer senkinek se átélni hasonlókat, mint az elmúlt másfél évben, hiszen elmondása szerint még mindig vannak álmatlan éjszakái valamennyőjüknek az átélt szakmai és emberi megrázkódtatások miatt. 
Megosztás
Címkék