PODCAST: Van egy világ, amelyben csak a most létezik

2021. április 3., 18:10

Az autizmus egy nagyon különleges neurobiológiai fejlődési rendellenesség, az ezzel kapcsolatos ismeretek folyamatosan bővülnek. Április másodika az autizmus világnapja, ennek apropóján beszélgettünk Slezák Beatrixszal, aki az Autizmus spektrum pedagógiája és pszichopedagógia szakirányokon végzett gyógypedagógusként az ELTE Gyógypedagógiai Karán.  

Beatrix fontosnak tartotta kiemelni, hogy az autizmus nem betegség, hanem fejlődési zavar, aminek idegrendszeri és genetikai okai vannak, amiket folyamatosan kutatnak. Ma már képességfejlesztő programok segítségével akár a társadalomba is beilleszkedhetnek egyesek. Kiemelte azonban, hogy egy gyógypedagógusnak nem feladata mindenáron beilleszteni a társadalomba az autizmussal élő egyént, fel kell ismerni a korlátokat, ám a lehetőségeket is. 

Videónkban a Dunaszerdahelyi speciális iskola igazgatónője, Katona Szabina is megszólal, aki olyan intézményt működtett, melyben rendkívüli figyelmet és törődést igénylő gyerekek járnak, összesen 15 autizmusban érintett diákjuk van az alapiskolában és további 4 a képességfejlesztőben, ami az alapiskola folytatása. Az igazgatónő szavaival élve: 

Ami ezt az iskolát összefogja, az a szeretet. Ezek a gyerekek nyitottak rá és százszorosan kapjuk vissza, amit nekik adunk". 

Katona Szabina hozzátette, úgy érzi, a jelenlegi társadalom még nincs felkészülve arra, hogy foglalkoztasson sérült, vagy megváltozott képességű embereket, holott hasznára lennének a társadalomnak. 

Slezák Erika korábban már volt stúdiónk vendége a témában, idén az Alapítvány az Autista Gyermekekért Polgári Társulással a Határtalan autizmus címell figyelemfelkeltő kampányt indítanak abból a célból, hogy informácót adjanak erről az állapotról, hogy az előítéleteket eloszlassák. 

Az említett speciális iskolát adójuk 2%-ával az alábbi módon támogathatják: 
Magyar Tannyelvű Speciális Alapiskola és Készségfejlesztő Iskola mellett működő Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége Alapszervezete, Dunaszerdahely
Szabó Gyula 1, 929 01, Dunaszerdahely
IČO: 35626356 0 495
Folyószámla száma: SK51 5200 0000 0000 0845 8120
Megosztás
Címkék