PODCAST: Szakképzetlenség?

2021. június 22., 19:15

A szakközépiskolák alapját és hitelességét a szakmai gyakorlatok minősége adja. A járványidőszak azonban feladta a leckét mind az igazgatóknak, mind a szakmai gyakorlatok vezetőinek, mind a diákoknak. Körutunkon  szakközépiskolákba látogattunk el, hogy megtudjuk, hogyan lesznek asztalosaink, nővéreink, fodrászaink, cukrászaink és egyéb szakembereink.

Fenes Zsuzsa, a dunaszerdahelyi egészségügyi szakközépiskola szakmai koordinátora úgy véli, a lemaradásokat a diákok már csak a munkába állásuk után tudják elsajátítani kellő mennyiségű gyakorlással, ám hangsúlyozta, hogy iskolájuk igyekezte a lehető leghatékonyabban felzárkóztatni a diákokat az újranyitás után.

Fenes Róbert, a dunaszerdahelyi építészeti szakközépiskola igazgatója elmondta, hogy egy szakközépsikola szakmai gyakorlatát a lehetetlennel egyenlő online térbe helyezni, éppen ezért ők inkább az elméleti részre fókuszáltak a távoktatás alatt, gyakorlati tanácsokkal látták el a diákokat, a jelenléti oktatás visszatérte után pedig szakkörökkel, plusz óraszámmal motiválják a tanulókat.

A nagymegyeri Magán Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola pedagógusai nagyon pozitívan értékelték az elmúlt időszakot és az online térben zajló gyakorlati oktatást. Cserman Andrea pedagógus elmondása szerint ez legfőképp annak köszönhető, hogy az iskola igazgatónője remekül összefogta a tanári kart és a diákokat is.

Összekovácsolódtunk, sokat tanultunk mi is a diákokkal. Ha bármilyen probléma adódott, akkor rögtön oldottuk és azt tudom mondani, hogy a tanulóink bátran lépnek át a következő évfolyamba, mert fel vannak készítve úgy szakmailag, mint általános tantárgyakból.

- hangsúlyozta a pedagógus.

Megosztás
Címkék