PODCAST: A művészetek szerelmesei is olthatják a kultúra iránt érzett szomjukat

2021. május 10., 19:32

Nyitottak a galériák, múzeumok és könyvtárak ajtajai, így a művészet és kultúra kedvelői is olthatják némiképp az efféle tevékenységek iránt érzett szomjukat. Intézményvezetőket kértük fel arra, értékeljék az elmúlt időszakot.

Pirk Ilona, a Somorján működő Zalabai Zsigmond Városi Könyvtár vezetője vegyesen értékelte a mögöttük lévő hónapokat. 

Örömmel tölt el, hogy az emberek a pandémia alatt elkezdtek olvasni. Új tagokkal bővült a könyvtár, amiért viszont fáj a szívem, az az, hogy a kis olvasóinkat elveszítettük. A gyerekek, akiknek az útja az iskolából ide vezetett, nagyon hiányoznak innen."

Roncz Melinda, a Bibliotheca Hungarica igazgatója elmondta, hozzájuk kutató olvasók járnak, akik száma nem feltétlenül a járványhelyzet miatt csökken. 

Egy könyvtáros azonban mindig talál motivációt, nekünk pedig hatalmas öröm, ha hetek, hónapok múlva kapunk egy visszajelzést, hogy a mi munkánknak köszönhetően sikerült egy-egy kutatás. 

Iván Péter, a Kortárs Magyar Galéria vezetője elmondta, nagyon örültek a nyitásnak, de egyelőre új tárlat nem nyílik náluk, mert ünnepélyes megnyitó nélkül elképzelhetetlen az ilyesmi. A korlátozások enyhülése hozhat változást. Kiemelte, hogy a művészek számára is mennyire embert próbáló volt az időszak, hiszen: 

Egy művész nem csupán abban teljesedik ki, ha alkot, hanem ha visszaigazolást is kap. 

Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója pozitív hozadékként említi meg, hogy sikerült létrehozniuk egy olyan applikációt, amelynek segítségével online is meglátogatható a múzeum. 

 A Múzeumok Éjszakáján ingyenesen hozzáférhető lesz ez az applikáció, amellyel meg lehet látogatni majd a múzeumot online, de a későbbiekben ez nálunk is fizetős lesz.
Megosztás
Címkék