PODCAST: 75 évvel ezelőtt írták alá a csehszlovák-magyar lakosságcsere egyezményt

2021. február 27., 19:23

A csehszlovák-magyar lakosságcsere egyezményt Budapesten 1946. február 27-én írták alá. Ennek értelmében a felvidéki magyarok közül akaratuk ellenére mintegy százezer embert telepítették át szülőföldjükről Magyarországra. Csehszlovákia az etnikai állam megteremtésének egyik fő pontjaként kezelte a lakosságcserét, illetve a deportációt. Az évforduló alkalmával Bartók Csaba televíziós szerkesztő-rendező volt a Szóbeszéd vendége, aki Egy tollvonás egy nép sorsa címmel elsőként készített egész estés dokumentumfilmet a sokáig elhallgatott történelmi eseményről.

A stúdióbeszélgetésből többek között kiderül, mi vezetett odáig, hogy megszületett ez az államközi egyezmény, ki kapta meg a kitelepítésre felszólító fehér lapot, betartható volt -e a paritás elve, ahogy az is, hogy miért volt szükség a Magyarországon kifejtett cseh, illetve szlovák propagandára.

A szülőföldjüket elhagyni kényszerülő magyarok sorsát a kortanúk vallomásából ismerhetik meg.

A Felvidéken kevés olyan magyar család van, amelyet ne érintett volna a második világháború utáni retorziók egyike. Legyen az vagyonelkobzás, a szovjet kényszermunkára való elhurcolás, a csehországi deportálás és széttelepítés, a magyarországi kitelepítés vagy a megalázó reszlovakizáció.

A film alább megtekinthető:

Videó:  REGFILM
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.