Nem minden szemét, ami hulladék - PODCAST

2021. szeptember 10., 18:00

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a hulladék osztályozásának fontosságát, hiszen, ha mindent megfelelően szétválogatnánk, alig kerülne valami a szemétlerakókra. Köztudott, hogy a háztartásban képződő felesleges anyagok jelentős része szelektálható és újra felhasználható. A SzóBeszéd vendége ezúttal Pék Pál, a Fenntarthatóbb Felvidékért civil szervezet alapítója, akik szemléletformálással, oktatással, es fenntartható régiófejlesztéssel foglalkoznak.  Pállal többek között arról is beszélgettünk, hogy a szelektív hulladékgyűjtéssel hogyan tudjuk nemcsak a környezetünket, de a pénztárcánkat is kímélni.

 

 

Szlovákiában is, ahogy minden más európai országban, észrevehető, hogy a fogyasztás növekedésével együtt a hulladék mennyisége is évről évre növekedő tendenciákat mutat. Nagyon fontos, hogy csökkentsük a szeméttelepekre kerülő hulladék mennyiségét. Pék Pál a beszélgetés során elmondta, hogy erre a problémára a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a szelektív hulladékgyűjtésre több időt és energiát szánnánk.

A szelektíven gyűjtött hulladékok elvitele és az újrahasznosítása a lakosság számára ingyenes, ezt kellene mindenkinek tudatosítania. Amiért a lakosság hulladékdíjat fizet évente, az a kommunális hulladék elszállításának a díja, illetve a hulladék lerakásának a díja – hangsúlyozta.

2022 januártól a PET palackok és fém italos csomagolások betétdíjasok lesznek. Egyes becslések szerint a visszaváltásnak köszönhetően akár 95%-os is lehet az újrahasznosításuk. Azt azonban érdemes hozzátenni, hogy ezeknek a palackoknak tisztának és sértetlennek kell lenniük visszaváltáskor. A kérdés csak az, hogy az emberek így mennyi energiát és időt fognak majd fordítani a visszaváltásra?

Itt a tizenöt centes betétdíjra lehet gondolni. Ha egy család vásárol 7-8 karton vizet, akkor ott már az árán megérzi. Így már meggondolja, hogy azt a szemetet a kommunális szemétbe fogja-e dobni vagy inkább visszaviszi a boltba és kiveszi azt a pénzt.

A beszélgetésből az is kiderült, hogy a gyakorlatban mit jelent a körforgásos gazdaság és, hogy miért tőlünk, lakosoktól és önkormányzatoktól függ ennek a rendszernek a sikeressége.

Megosztás
Címkék