A zaklatás árnyalatai - PODCAST

2021. november 26., 18:01

Egyre gyakrabban előforduló és egyre nagyobb figyelmet kiváltó téma az iskolai zaklatás. Kiből lesz elkövető, áldozat és szemlélő. Az iskolai zaklatás mennyire tünete egy tágabb rendszernek? Ezekre a kérdésekre keressük a választ beszélgetésünkben két szakértő vendégünkkel, Kocsis Dominika iskolapszichológussal és Végh Iveta rendőrrel.

A zaklatás hivatalos definíciója szerint olyan szándékos magatartásl, amely azt célozza, hogy egy másik személynek lelki vagy fizikai kárt okozzon. Ismétlődő és hosszútávú folyamat, szisztematikus visszaélés a fizikai, pszichikai fölénnyel. Lelki, fizikai, verbális, nonverbális, közvetett és közvetlen módját különböztetjük meg.

Ez a definíció mind a pszichológia, mind a rendőrség szempontjából helytálló, viszont az utóbbi szervek megkülönböztetnek kihágást és bűncselekményt. Nem mindegy ugyanis a bántalmazás mértéke. 

Fontos információkat tudhatunk meg a rendőrtől, aki elmondja, 14 éves kor alatt a szülő felel gyermeke tetteiért, 14 éves kor fölött azonban már a diák is felelősségre vonható, felnőttként bűncselekmény esetén pedig a büntetés határa a csillagos ég.

A pszichológus elmondta,

fontos megvizsgálni, hogy az agresszor milyen környezetből érkezik az illető, milyen mintát hoz magával. 
A zaklatás következményei súlyosan érinthetik a bántalmazott további életét, ezért fontos, hogy nyitott szemmel járjunk és ha bármi gyanúsat tapasztalunk, jelezzük a kompetens személyeknek, szerveknek. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.