magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma

PODCAST: Indul a Piac! - Képes a Matovič-kormány a vállalkozók megmentésére?

2020. november 23., 18:03

Új műsor indul a ma7 médiacsalád felületein. A Piac gazdasági magazinban Matus Tibor és Rajkovics Péter, két közgazdász kollégánk keresik havonta a válaszokat aktuális kérdésekre, egy vendég segítségével. Ezúttal Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke osztotta meg gondolatait a nézőkkel.

A novemberi adás mindkét témája a költségvetéssel függ össze.

A szlovákiai viszonylatban a koronavírus okozta járvány és annak gazdasági hatásainak értelmezése nem volt egyértelmű már tavasszal sem. A pénzügyi segítség késett, nem volt akkora, amekkorát a frissen létrejött kormány ígért és sokakat nem is ért el. 

Vajon a második hullámban ígért milliárdok célba találnak, s képesek lesznek megmenteni a vállalkozókon túl egész ágazatokat? A kérdést ugyanis ma már így kell feltenni, mert a szolgáltatások területén, és nem csak ott, sok esetben kilátástalan a helyzet.

Miközben a kormány havi 1 milliárd eurós segítséget ígért a kényszerhelyzetbe jutott gazdaságnak, a valóságban március közepétől augusztus végéig csak 750 milliót adott erre a célra. Európai szinten Románia után a másik legalacsonyabb a gazdasági segítség a 27 tagország közül.

Szlovákia az év elején tervezett 2,7 milliárdos költségvetési hiányt az év végére 10 milliárd euróra "tornázza fel", ezzel a 45%-os eladósodási rátát 65%-ra emeli, ami meghaladja az EU által elvárt 60%-ot, ez jelentős mértékben növeli az ország eladósodottságát, amit majd a következő generációnak kell visszafizetnie.

A másik téma az EU költségvetési tervei, az elkövetkező hétéves időszak prioritásai és a szlovákiai források lehívásának legfontosabb vezérfonalai. Érezzük, fontos kérdés lesz, mennyire tudja majd érvényesíteni akaratát a szlovák kormány Brüsszelben, s az elaprózódó támogatások helyett nem volna-e hatékonyabb megoldani akár a szennyvízhálózat, vagy éppen a második osztályú utak évek óta jelenlévő kérdéseit.

Hallgassa meg a Piac első adását és ezen kérdésekre is választ kap!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.