PODCAST: Magyarként itthon - új műsort indít a Ma7 médiacsalád a közelgő népszámlálás kapcsán

2020. szeptember 28., 16:36

Újabb sokkot él meg majd a felvidéki magyarság, ha lezajlik a 2021-re tervezett népszámlálás, és nyilvánosságra kerülnek az újabb adatok? A korábbi két népszámlálás között közel százezer magyar tűnt el Szlovákiában. Most vajon mire számíthatunk? Az adatgyűjtés során 2021-ben két nemzetiséget is megadhatunk, de vajon többen vallják magukat magyarnak (is), hiszen egyre több a kettős kötődésű polgár az országban. Ezekre a kérdésekre is kerestük a választ a most induló műsorunk első adásában. Nézze velünk!

Az első hivatalos népszámlálást Csehszlovákia megalakulása után 1921-ben tartották, az akkori adatok alapján több mint egymillió magyar élt a közös államigazgatás alá tartozó Szlovákia területén. Bár akkor még Kárpátalja is Csehszlovákiához tartozott, de így is riasztó adat, hogy a legutóbbi, 2011-es népszámlálás adatai alapján alig 450 ezerre csökkent a magyarok száma Szlovákia területén.

Első népszámlálási műsorunk vendégei Kovács Balázs népszámlálási kampánykoordinátor és Ravasz Ábel szociológus, akikkel az adatgyűjtéssel kapcsolatos változásokban rejlő lehetőségekről és veszélyekről beszélgettünk.

Stúdióvendégeink szerint most van lehetőség változtatni az adatgyűjtés módszertanán anélkül, hogy ennek visszafordíthatatlan következményei lennének közösségi jogaink jövőjét illetően.

Hogy ez miért van így, megtudhatja, ha végignézi újonnan indított műsorunk első részét!

Megosztás
Címkék