Zero Waste Felvidék

Szabados Kati 2019. július 30., 08:13

A környezettudatosság kezd egyre elterjedtebbé válni, főleg a fiatalabb generációkhoz tartozók számára vonzó ez a gondolkodásmód. Július elején egy új felvidéki magyar csoport jött létre a közösségi hálón, amelynek tagjai a nulla hulladék elérését, vagy legalábbis ennek a megközelítését tűzték ki célul.

Fotó: blackbird blog

A Zero Waste Felvidék nyilvános fóruma kíván lenni az olyan felvidéki magyar közösségnek, amely számára fontos a környezettudatos élet, akik szeretnének hulladékmentesebb életet élni, de nem tudják, hogyan vágjanak bele, mondta el Csank Veronika, a csoport megalapítója. A tapasztalatcsere mellett a célok közé tartozik az is, hogy konkrét ötleteket adjanak egymásnak a tagok, akik száma pár hét után már megközelíti a 150-et.

Amikor valaki elhatározza, hogy kevesebb hulladékot fog kidobni a kukába, bizony, sokszor elakad.

Vászon és papír csomagolás, fa és fém eszközök, természetes, komposztálódó anyagok Fotó: pixabay

Hiszen az eddig megszokott műanyagot, az emberre és a környezetre káros anyagokat valamilyen alternatívával ki kell váltani. „Ebben is egymás segítségére vagyunk, megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, azt is, hogy mit hol érdemes megvenni. Beszámolunk a sikereinkről és a nehézségeinkről a hulladékmentes élet során, így egymást erősítve, közösen könnyebben elérjük a kitűzött céljainkat” – folytatta Veronika, aki fiatal egyetemista lányként igyekszik megvalósítani a hulladékmentes életmódot és erre ösztönöz mindenkit.

Csomagolásmentes üzlet Fotó: pixabay

A Zero Waste Felvidék olyan fórum, ahol a csoporttagok feltehetik a kérdéseiket olyan témákban, mint a hulladékmentes élet, a minimalizmus, a környezettudatos élet minden aspektusa,

mint például a vásárlás, az étkezés, az öltözködés, a közlekedés. Emellett beszélgetések, véleménycserék indulnak a klímaváltozásról és annak hatásairól is. A kérdésre, hogy mitől más ez a csoport, mint a többi Zero Waste csoportosulás a Facebook-on, Csank Veronika elárulta, hogy személyes találkozásokat akar megvalósítani a csoporttagokkal. Egy valódi közösséget is szeretne létrehozni az „online” mellett. „Az az elsőszámú célom, hogy a csoport tagjai személyesen is találkozzanak: hogy barátságok és ismeretségek szülessenek, melyeket egy közös szenvedély köt össze – környezetünk, bolygónk szeretete és védelmezése.”

Mosószóda, illóolajok, citrom Fotó: pixabay

Akiknek fontos, hogy gyerekeik, unokáik ivóvizét, termőtalaját ne lepje be a szemét, hogy évek múltán is legyen tiszta levegő, azok keresni fogják a megoldásokat és rátalálnak majd a hasonlóan gondolkodókra.

Képgalériánk:
Fotó: pixabay

Akár a világhálón, akár a valós életben. Mindig lesznek azonban, akik azt gondolják majd, hogy a változásokat csak felsőbb szinteken lehet megvalósítani, hogy a kisember igyekezete kevés. Ők tán majd rájönnek, hogy a kicsi tettek is nagyot nyomnak a latban, ha összeadódnak. Aki pedig arra gondol, hogy a mai világunkban megvalósíthatatlan a "nulla hulladék" - életforma, az tűzzön ki kicsi, elérhető célokat, hiszen minden hosszú út rengeteg kicsi lépésből áll. De a kicsi eredmény is eredmény. Már csak az unokáinkért is megéri belefogni, sőt, azt mondanám, kutya kötelességünk.

0 HOZZÁSZÓLÁS